"Huvudsaken är att priset hamnar i Strängnäs"

Inom ett par veckor kan ett av två nominerade caféer i kommunen utses till Årets hållbara café av restaurangguiden White guide.– Vi har just blivit kravcertifierade och det vore så klart kul om det gav utdelning, säger Anna Schweitz på Annas Hembageri i Mariefred.

Anna Schweitz, på Annas hembageri, är mycket glad över nomineringen till Årets hållbara café.

Anna Schweitz, på Annas hembageri, är mycket glad över nomineringen till Årets hållbara café.

Foto:

Övrigt2018-04-29 15:55

Hon driver bageriet tillsammans med sin man Robert Schweitz och de har tidigare utsetts till både årets fikaställe och årets café av Whiteguide.

– Det var när vi hade verksamheten i Marielund och när vi nu fick reda på att vi blivit nominerade till Årets hållbara café tänkte jag att det kanske var lite väl tidigt, säger Anna Schweitz.

White guide baserar sin rankning efter anonyma bedömningar från en speciell grupp av cafébesökare. De nominerade caféerna och restaurangerna vet alltså inte om när och vilka som utför certifieringen.

"Årets hållbara café premierar ett café som på ett utomordentligt sätt kombinerar en sympatisk caféupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i sin verksamhet. För dem är ekologiska råvaror en viktig grund inomcafébranschen – och i förlängningen för oss alla", skriver White guide i ett pressmeddelande till nomineringen.

– Jag vet att de kollar service, utbud och hur stor del av kravstämplade livsmedel som vi använder oss av. Vi har från att vi startade bageriet alltid arbetat med ekologiska råvaror, vi har bara inte kommit oss för att certifiera oss förrän nu, berättar Anna Schweitz.

Hon är uppenbart glad över att bageriet återigen uppmärksammas i White guide, men tror att det blir svårt att vinna.

– Jag har stor respekt för våra mednominerade och jag tycker att det är extra kul att Hornudden är med även i år. Jag tror inte att vi vinner, men det är festligt att vara en av de fem främsta, säger Anna Schweitz.

Hon hoppas att fler caféer väljer att kravcertifiera sina verksamheter framöver då hon tror att det är framtiden för branschen.

– Det är vägen framåt och vi måste vara rädda om vår miljö och ta vara på det vi förvaltar i jorden.

Hornuddens Ekocafé, på Aspö strax norr om Strängnäs, drivs av paret Karin och Mats Sjöstedt. De har vunnit titeln Årets hållbara café av White guide de senaste två åren, men tonar även de ner sin vinstchans.

– Vi tror att utmärkelsen går till Annas Hembageri. De är nykomlingar som kravcertifierat café men har ändå lång erfarenhet av att ha arbetat med ekologiska råvaror. Det kan mycket väl löna sig när juryn ska utse en vinnare. Huvudsaken är att priset hamnar i Strängnäs, säger Karin Sjöstedt.

Hon säger att det märks att allt fler cafégäster har koll på White guide och hur de rankar olika ställen.

– Det och vad som skrivs på sociala medier. Många stockholmare som åker på utflykt en helg och dyker upp här har kollat upp oss innan och det är så klart kul att vara ett ställe som har goda vitsord, säger Karin Sjöstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om