1889 bildades Socialdemokraterna. 30 år senare föddes Åkers arbetarekommun, som är namnet på socialdemokratiska kommunföreningar och Åkers styckebruk var vid den tiden en egen så kallad landskommun.
– I april 1919 skulle det förrättas fullmäktigeval även i landskommuner, så då bildade man arbetarkommunen för att komma in och få något att säga till om, berättar Christer Ståhl, som har arbetat med en utställning om föreningens hundraåriga historia inför jubileet som ska firas nu på lördag.
I protokollet från det allra första sammanträdet – den 14 januari 1919 – går att läsa att nödvändigheten av arbetarekommunens bildande betonades, något som underströks av samliga mötesdeltagare. Manfred Degerman valdes till ordförande och resten är, som det brukar heta, historia.
Socialdemokraterna och borgerligheten gick det året till val med en gemensam samlingslista, berättar Christer Ståhl. Socialdemokraterna hade ett starkt stöd i den då i högsta grad levande bruksorten, men de 25 fullmäktigemandaten fördelades rättvist.
– Arbetarekommunen fick 13 av platserna, men styrkeförhållandet behövde aldrig diskuteras. Så hade man det fram till 1938, då beslutade arbetarekommunen att gå ut med en egen lista. Och det var lyckosamt, berättar Christer Ståhl som kallar de kommande decennierna för föreningens glansdagar.
– Vi hade alla mandat i fullmäktige. Vi skänkte bort ett mandat till brukspatronen för att han skulle kunna få vara ordförande i fullmäktige.
1952 slogs Åker och Länna samman till en kommun och 1971 gick de båda upp i Strängnäs kommun. Då upphörde Åkers arbetarkommun. S-föreningen i Åker är numera en del av Strängnäs arbetarekommun, liksom S-föreningarna i Mariefred och Strängnäs samt lokala grenar av S-kvinnor och SSU.
Samtliga föreningar är inbjudna att delta i firandet i Åkers Folkets hus, och på eftermiddagen välkomnas även allmänheten med fika och underhållning.
De tidiga protokollen från den dåvarande arbetarekommunen kommer att visas upp. En annan viktig del i utställningen är fotografier. Materialet kommer i första hand från Strängnäs arbetarkommuns eget arkiv och från all vandalisering som skapar oro, är ett stort bekymmer, säger Torbjörn Johansson.
Vad gör föreningen åt saken?
– För ett par år sedan när det var stökigt kring skolan var det vi som samlade föreningslivet. Nu vet jag att det pågår mycket arbete och jag hoppas att vi kan spela en roll där med.