Historiska stallarholmsbilder kvar en månad extra

Båtar, fordon, skolor, livsmedelsbutiker, tegelbruk och broar. Där har ni några av motiven som figurerar i Sven G Nilssons utställning om gamla Stallarholmen som kan avnjutas på ortens bibliotek.‒Bilderna tillhör hembygdsföreningen och är tagna under 1900-talet, säger Sven G Nilsson.

Utställningen kommer att pågå i två månader, inte bara i en.

Utställningen kommer att pågå i två månader, inte bara i en.

Foto:

Övrigt2018-01-23 17:03

Utställningen öppnade den 2 januari och skulle egentligen ha plockats ner vid stundande månadsskifte. Men i stället blir den kvar februari ut.

‒Utställningen har visat sig vara väldigt populär. Folk kommer hit specifikt för att titta på bilderna utan att låna några böcker, säger bibliotekarien Anette Elvelind.

‒Jag tycker att det är jättekul. Egentligen skulle vi kunna visa upp äldre bilder här för jämnan, fortsätter hon.

Stockholmaren Sven G Nilsson flyttade till Selaön 1976.

Han har sedan dess varit stallarholmsbygden trogen.

‒Den finaste platsen finns vid Åsa gravfält, tycker Sven G Nilsson.

Det fanns faktiskt över tio skolor i de tre socknarna, fram till och med 1958.

Under drygt 40 år bodde han i Lundby skola mellan Stallarholmens tätort och Överselö kyrka.

‒Det fanns faktiskt över tio skolor i de tre socknarna, fram till och med 1958, berättar hembygdskännaren.

Sven G Nilsson har själv ett långvarigt förflutet i fotobranschen, men motiven han ställt ut – det är inga originalfoton – kommer sålunda från hembygdsföreningens arkiv i Toresund.

‒Jag är intresserad av att prata om Stallarholmen och att framhäva min bygd. I mars ska jag hålla ett föredrag för PRO i församlingshemmet, berättar Sven G Nilsson.

Utställningen berättar för dagens människor hur det såg ut här förr i tiden.

Genom att studera bilderna får man, tack vare tillhörande texter, bland annat veta att orten haft flera bankkontor, att det funnits en frikyrka nära brofästet på Selaön, att Stallarholmen stoltserat med tre tegelbruk och att det legat en fattigstuga vid Toresunds kyrka.

Den första bron mellan fastlandet och Sealön såg dagens ljus 1928. Dessförinnan transporterades människor, kreatur och bilar av en färja.

‒Utställningen berättar för dagens människor hur det såg ut här förr i tiden, och hur Stallarholmen har utvecklats, konstaterar Sven G Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!