Hennes dotter utreds för diagnos – mamman oroas över att Stallarholmen kan förlora högstadiet

Kukkamariia Valtola Sjöberg är orolig för hur det ska gå för hennes dotter om högstadiet på orten försvinner. På måndagskvällen fattar politikerna beslut i frågan.‒Vi har gjort allt vi har kunnat, säger Stallarholmsbon.

Kukkamariia Valtola Sjöberg vill absolut inte att hennes dotter som går i årskurs sju och har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, ska hamna på Mariefreds skola till hösten: "Jag och min man är väldigt oroliga", konstaterar hon.

Kukkamariia Valtola Sjöberg vill absolut inte att hennes dotter som går i årskurs sju och har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, ska hamna på Mariefreds skola till hösten: "Jag och min man är väldigt oroliga", konstaterar hon.

Foto:

Övrigt2018-02-25 18:00

Om majoritetens förslag klubbas igenom kommer flera grundskolor på landsbygden att försvinna helt samtidigt som Stallarholmen förlorar sitt högstadium.

Kukkamariia Valtola Sjöberg är trebarnsmor. Sonen går ut nian till våren, ska söka till gymnasiet och berörs därmed inte alls av förslaget.

Minstingen, en dotter, är bara åtta år och kan lugnt gå kvar på Stallarholmsskolan.

Men den som verkligen skulle drabbas är mellanbarnet, en 13-årig flicka i årskurs sju.

‒För att värna om hennes integritet vill jag inte att ni skriver ut hennes namn, förklarar Kukkamariia Valtola Sjöberg.

Familjen flyttade från Laxne till Stallarholmen 2016 för att se något nytt och för att utvecklas.

‒I Gnesta kommun hade vi också berörts negativt av skolnedläggningar. Jag engagerade mig politiskt då och lyckades bidra till att häva vissa beslut, säger Kukkamariia Valtola Sjöberg som sympatiserar med Miljöpartiet och även till viss del arbetar åt MP på riksnivå.

Med då mellanbarnet är under utredning för en eventuell NPF-diagnos behöver hon vara hemma mycket.

‒Dottern har inga som helst svårigheter med studierna i sig men stora grupper och nya intryck kan lätt skapa problem. Därför går hon på en bra verksamhet i Stallarholmsskolan som heter Hyllan där hon får sina behov tillgodosedda. 2016 visste vi inte ens att dottern hade en diagnos, sådant kommer ofta fram i tonåren.

13-åringen har, på grund av diagnosen, en låg motivationsnivå emellanåt men personalen ställer verkligen upp, kan modern intyga.

‒Ibland kommer de hem till oss och hämtar henne.

Vad ser du framför mig om hon hänvisas till Mariefreds skola inför årskurs åtta?

‒Det blir fruktansvärt svårt. På grund av hennes motivationsproblem är det svårt för henne att hålla busstider. Stödet vi haft från Hyllan försvinner. Någon liknande verksamhet finns ingen annanstans i Strängnäs kommun.

‒Skolgång i Mariefred skulle kunna göra mitt barns liv svårare i framtiden. Jag oroas över konsekvenserna. Det blir inte bra att tillföra nya elever, varken för Stallarholmen eller Mariefred. Jag tror att det kan uppstå fler problem. Sju procent av Sveriges elever har NPF-diagnoser.

Tänker du gå på kommunfullmäktige i morgon kväll?

‒Nej, för mig återstår det inte så mycket att göra längre. Vi har redan gjort allt vi kunnat. Men med tanke på namninsamlingen för en folkomröstning borde det vara svårt att gå till beslut om nedläggningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om