Mannen, en 26-åring från Åkersberga, häktades den 12 februari misstänkt för grovt häleri. Åklagaren hade till den 28 februari på sig att väcka åtal, eller begära mer tid till förundersökningen.
Hon valde det sistnämnda – och begärde samtidigt att tingsrätten i stället skulle häkta 26-åringen för den grova stölden av Karl IX:s och drottning Kristina den äldres begravningsregalier den 31 juli.
Så blev det.
– Han är nu häktad misstänkt för stölden, eftersom jag anser att misstankarna har stärkts. Han är också fortsatt misstänkt för inblandning i det efterföljande häleriet, säger Reena Devgun.
Kan du säga något om de stärkta misstankarna om stölden?
– Jag kan bekräfta att han är misstänkt för att vara en av de två gärningsmännen i kyrkan.
26-åringen blir alltså kvar i häktet och åklagaren har till och med den 14 mars på sig att väcka åtal eller begära ny förlängning.
Reena Devgun ville redan när 26-åringen först greps att han skulle häktas för grov stöld.
Eskilstuna tingsrätt höll inte med. Bevisningen bedömdes inte räcka till då och den 12 februari släpptes mannen på fri fot. Åklagaren överklagade dock till Svea hovrätt och senare samma dag greps 26-åringen igen.
Han häktades för grovt häleri, misstänkt för inblandning i att regalierna plötsligt dök upp i en soptunna på en parkering i Åkersberga den 5 februari. 26-åringens dna hittades på stöldgodset, men han nekar till brott.
Ärendet har flyttats från Eskilstuna tingsrätt till Attunda tingsrätt, eftersom häleriet ägde rum i en förort norr om Stockholm.
26-åringen är kompis med den stölddömda 22-åringen och dömdes nyss för samma grova stöld som två andra misstänkta i domkyrkokuppen.
Reena Devgun begärde också att tingsrätten låter henne fortsätta bestämma vilka restriktioner som ska gälla för 26-åringens kontakt med omvärlden.
Försvarsadvokat Tobias Enochson ville att hans klient åtminstone skulle få följa nyheterna.
– Klienten mår synnerligen dåligt av att sitta isolerad och det innebär ytterligare påfrestningar att han inte kan se på tv, följa nyhetsrapporteringar med mera. Nyhetsrapporteringen förefaller avtagit markant i förevarande mål. I den pågående förundersökningen råder förundersökningssekretess vilket torde innebära att den fortsatta nyhetsrapporteringen är mycket begränsad, skrev advokaten till tingsrätten.
Domstolen gick dock på åklagarens linje, vilket exempelvis innebär inget tevetittande – än så länge.
– Jag har gjort vissa lättnader hela tiden och utvärderar det löpande, säger Reena Devgun.