Gymnasiet förbereder för restaurangöppning

Thomasgymnasiet ska bli med restaurang för allmÀnheten. En gÄng i veckan ska det gÄ att Àta mat och desserter som Culinary crafts elever lagat, som en del av utbildningen.

Jimmy Forzelius, huvudlÀrare pÄ restaurang- och livsmedelsprogrammet Culinary craft.

Jimmy Forzelius, huvudlÀrare pÄ restaurang- och livsmedelsprogrammet Culinary craft.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-08-07 12:03

Den 22 augusti fylls köket med elever igen. De första eleverna pÄ Culinary craft, Thomasgymnasiets nya restaurang- och livsmedelsprogram, gÄr upp i Ärskurs tvÄ och ett gÀng nya elever börjar ettan.

Som en del i deras utbildning öppnar inom kort en restaurang pÄ Campus, till en början en dag i veckan. Det Àr ett sÀtt att med större verklighetsförankring lÀra sig hantera rÄvaror, tillaga dem och sedan servera maten till riktiga gÀster.

‒PĂ„ mĂ„ndagen kanske vi fĂ„r in ett helt djur. Tisdag och onsdag kommer Ă„rskurs ett arbeta i köket och förbereda Ă„t tvĂ„orna, som arbetar i köket torsdag och fredag. Torsdagen kanske Ă€gnas Ă„t att öva pĂ„ rĂ€tterna internt och pĂ„ fredagen öppnar vi upp restaurangen för allmĂ€nheten, sĂ€ger huvudlĂ€raren Jimmy Forzelius.

Vad som hamnar pÄ tallrikarna kommer att variera; momenten i utbildningen styr.

‒Franska köket, lokalt mathantverk, snabbmat... Och det ska finnas valmöjligheter, men om det blir ett antal rĂ€tter pĂ„ en meny eller om man fĂ„r vĂ€lja dagens fisk eller kött fĂ„r vi se, sĂ€ger Jimmy Forzelius.

Skolrestauranger behandlas som alla andra restauranger nÀr det gÀller tillstÄnd för verksamheten, berÀttar Anna Zachrisston som Àr rektor för Thomasgymnasiet.

‒Dels det sedvanliga tillstĂ„ndet frĂ„n miljöenheten och sĂ„ alkoholtillstĂ„ndet eftersom vi har möjligheter att servera vin. Det har ju funnits en restaurangutbildning pĂ„ Thomasgymnasiet tidigare sĂ„ nĂ€r jag började som rektor fick jag gĂ„ en kurs i alkoholhantering. Allt sĂ„dant som rör ansvar och skötsel Ă€r ju ocksĂ„ nĂ„got som eleverna mĂ„ste lĂ€ra sig.

NÀr offentlig sektor utför tjÀnster eller tillhandahÄller produkter som det privata nÀringslivet kan göra, finns en risk att konkurrensen snedvrids. Anna Zachrisson ser ingen sÄdan farhÄga i det hÀr fallet.

‒Det Ă€r en trĂ€ning för vĂ„ra elever och vi har ju branschen med oss genom vĂ„rt advisory board, sĂ€ger hon och syftar pĂ„ de lokala företag som utgör utbildningens programrĂ„d och som stĂ€ller upp med exempelvis praktikplatser.

‒Vi kommer inte att rea ut maten, tanken Ă€r inte heller att vi ska göra nĂ„gon vinst. Att det Ă€r en skĂ€lig peng för en lunch kĂ€nns viktigt. Samtidigt Ă€r vi beroende av att gĂ€sterna kommer hit och Ă€ter, annars har vi inga att öva pĂ„, sĂ€ger Jimmy Forzelius.

Han hoppas att personal pÄ skolan och elevernas förÀldrar ska komma till Culinary crafts restaurang pÄ fredagslunch, och att lokala företag vÀljer restaurangen för sin representation.

‒GĂ€sterna ska samtidigt vara medvetna om att det Ă€r elever under utbildning. Visst kan man skicka tillbaka maten i köket om man inte Ă€r nöjd, men om det Ă€r nĂ„gon som darrar pĂ„ handen vid servering sĂ„ ska man veta att det kanske Ă€r nĂ„got som hon eller han gör för första gĂ„ngen.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om