Frivilliga resursgruppen vill växa

Närmare 20 personer kom till brandstationen i Strängnäs på tisdagskvällen för att höra vad det innebär att bli en frivillig resursperson.‒Jag vill kunna hjälpa till om något händer och det här känns som en bra grej, säger Jenny Eriksson Norefjord.

Sven Åfeldt, Elisabeth Karlsson och Anders Grevby är FRG-ansvariga i Strängnäs och höll i tisdagens informationsträff på brandstationen.

Sven Åfeldt, Elisabeth Karlsson och Anders Grevby är FRG-ansvariga i Strängnäs och höll i tisdagens informationsträff på brandstationen.

Foto:

Övrigt2017-04-04 20:53

Vid den stora skogsbranden i Västmanland 2014 deltog 250 medlemmar från frivilliga resursgrupper på olika sätt i släckningsarbetet. Om bland annat den händelsen informerades det vid årets rekryteringsmöte på tisdagskvällen.

‒Det känns som att folk har blivit mer medvetna om vad som händer i världen på senare år. Det kan handla om naturkatastrofer eller andra incidenter som påverkar samhället och då vill många ställa upp och hjälpa till. Hos oss hjälper vi dem att bli bättre förberedda så att de vet hur de ska agera om något händer, säger Sven Åfeldt i FRG Strängnäs.

Han har varit medlem i frivilliga resursgruppen sedan starten 1994 och hoppas att ännu fler vill gå med.

‒I dag är vi drygt 50 medlemmar i Strängnäs. FRG bygger på frivillighet och när något händer och vi börjar ringa runt för att få tag i folk så räknar vi med att 30 procent kan och vill ställa upp. Det är lite klent. Vi behöver få upp uthålligheten och jag ser gärna att vi dubblar medlemsantalet, säger han.

Varför ska man söka för att bli medlem i FRG?

‒Det är ett bra sätt att ge något tillbaka till samhället och om man vill göra det så är det bättre att vara förberedd. Vi ger också våra medlemmar utbildning som de har nytta av, säger Sven Åfeldt

Strängnästjejen Jenny Eriksson Norefjord arbetar till vardags som väktare och är intresserad av att bli FRG:are.

‒Hela upplägget verkar bra och jag tycker att utbildningsbiten verkar vettig. Större kunskaper om brand och sjukvård skulle jag även kunna ha nytta av i min vanliga yrkesroll, säger hon.

Det är FRG

Frivilliga Resursgruppen (FRG) är en del av den svenska krisberedskapen, vars uppgift är att stötta kommunen vid extraordinära lägen.

FRG utgörs av personer från olika frivilligorganisationer.

FRG organiseras av Civilförsvarsförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

FRG har till uppgift att finnas till hands när samhällets ordinarie resurser behöver förstärkas i utsatta lägen, till exempel vid en större olycka, kris eller naturkatastrof.

Vid större händelser kan frivilliga resursgrupper samordnas på samma sätt som räddningstjänsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om