Inom en dryg månad ska rivningsarbeten samt återställanden av marken vid gamla vattenverket i Mariefred vara klart. När tidningen besöker platsen tidigare i veckan är rivningsentreprenören i full gång. Bengt Eriksson, på Mark och maskin Glömsta gård AB, håller som bäst på att bryta sönder den armerade bassängen med hjälp av den "Crush" som sitter monterad på hans grävmaskin. Kollegan Gabriella Gräske sorterar metaller, kablage och tegelstenar i olika kärl och kvar återstår bara ena gaveln av huvudbyggnaden som uppfördes 1924.
‒Det verkar ha flutit på bra och det ser ut som tidsramarna kommer att hålla, säger Fredrik Granlund på Strängnäs kommun.
Rivningsarbetet har ett fast pris på 435 000 kronor och ska avse samtliga kostnader för att få uppdraget klart. Den totala kostnaden för projektet beräknar kommunen till 4,5 miljoner kronor och då ingår förutom rivning av vattenverket även anläggande av gång- och cykelväger, belysning och iordningställande av en allmän badstrand.
‒I december 2016 gjordes en miljöteknisk markundersökning som visade på låga föroreningsnivåer inom området och att det inte föreligger några risker för människors hälsa eller för miljön, säger Fredrik Granlund.
Området är på 5 000 kvadratmeter och den politiska majoriteten, Socialdemokraterna och Moderaterna, vill ge nytt liv till området genom att bygga nya bostäder som är anpassade till platsen. Byggnaderna ska uppföras så att tillgänglighet till stranden och vattnet stärks för både invånare och besökare.
‒Det är ett relativt litet område som kan ge plats mellan 18 och 20 lägenheter i två stycken tvåvåningsbyggnader. Det är inte aktuellt med något högt huskomplex med bostäder på platsen, säger Fredrik Granlund.
Först när planarbetet är klart kan arbetet med att detaljplanera området ta vid.
‒Detaljplanearbetet kan ta två år när det väl antagit och vunnit laga kraft, därefter kan bygget av nya bostäder starta, säger Fredrik Granlund.
Mariefredsbon Carl-Gustaf Schalin som promenerar dagligen i det natursköna området tycker att det är bra att vattenverket rivs.
‒Det är på tiden, det finns ingen anledning att det står och möglar ännu mer, säger han och tycker att det är märkligt att byggnaden har fått stå och förfalla i mer än tio år utan att något har gjorts.
Han har varit engagerad i gruppen Mariefreds vänner, som tidigare samlat in närmare 3 000 namnunderskrifter för Fågelsångens bevarande som naturområde. I dag har Carl-Gustaf Schalin inte något emot att byggs bostäder på platsen, men han ser gärna att det harmonierar med omgivningarna och att det blir en låg bebyggelse.
‒Som skattebetalare vill jag också att kommunen ser till att ta så bra betalt som möjligt för marken där vattenverket låg, säger Carl-Gustaf Schalin.