"Det är en bra arbetsmarknad i Strängnäs"

På måndag är det sista dagen att söka en av kommunens 120 feriepraktikplatser. Redan på tisdag visar det sig vilka som dragit det längsta strået.‒Platserna lottas ut efter ungdomarnas intresseområden och alla sökande mäts på lika villkor, säger Karin Svensson, enhetschef för Jobbtorg Strängnäs.

Karin Svensson och Patrik Blomberg på Jobbtorg Strängnäs uppmanar ungdomar att söka feriepraktik och sommarjobb under semestern.

Karin Svensson och Patrik Blomberg på Jobbtorg Strängnäs uppmanar ungdomar att söka feriepraktik och sommarjobb under semestern.

Foto:

Övrigt2017-04-08 06:02

Förra året sökte drygt 500 ungdomar feriepraktik i Strängnäs. Under tre betalda treveckorsperioder erbjuds praktikplatser inom äldreomsorg, fritis, förskola, butik, kafé, lantbruk, fastighetsskötsel och turism.

‒Vi räknar med att nästan lika många söker i år och för den som inte kommit till skott finns det ännu tid kvar. Sista ansökningsdag är nu på måndag och man har lika stor chans att få en praktikplats som den som sökt tidigt, berättar Karin Svensson på Jobbtorg Strängnäs.

Hälften av platserna kommer från det privata näringslivet och hälften från kommunen. Alla ungdomar som söker ska behandlas lika och det finns ingen fördel i om ens föräldrar arbetar inom kommunen eller om någon haft praktik året innan.

‒Vi har 120 platser och ungefär 25 procent av ungdomarna som söker kommer att få feriepraktik genom Jobbtorg i sommar. Nytt för i år är att vi även fått med idrott i utbudet. Det går till exempel att ha feriepraktik som ledare i en fotbollskola. Vi tar fortfarande emot nya platser från näringslivet och det är inte otänkbart att det kan bli ytterligare några till, säger Karin Svensson.

Hon och jobbcoachen Patrik Berglund berättar att feriepraktiken kan sökas av ungdomar det år de fyller 16 år fram till det år de blir 19 år. Ansökan lämnas enklast digitalt på kommunens hemsida, där det också går att hitta andra sommarvikariat under fliken Lediga jobb.

‒För arbetsgivaren innebär feriepraktiken att handleda och ta emot en praktikant. Företagarna får en chans att skapa ett intresse för sin arbetsplats. För ungdomarna handlar det om att få en inblick i verksamheten, att skaffa sig erfarenhet och en bra referens, samtidigt som det inte ställs samma krav som på vanliga vikariat. Efter avklarad praktik betalas en ersättning i stället för lön, säger Patrik Berglund.

Utöver feriepraktikplatserna erbjuder kommunen som arbetsgivare över 200 semestervikariat för att täcka sina behov. Liksom förra året görs också satsningen Roligaste sommarjobbet tillsammans med Sparbankstiftelsen Rekarne och SEB. Dessa 25 platser har kommit till för att främja ungt företagande och entreprenörskap.

‒Jag tycker att vi har en bra arbetsmarknad med både många sökande och flera spännande platser som ska tillsättas. Det är extra kul att så många sökande vill jobba med barn och ungdomar för där finns också ett stort behov att fylla. Att lyckas matcha ihop alla sökande med det utbud vi har blir vår stora utmaning.

Feriepraktik

Strängnäs kommun har tillsammans med näringslivet cirka 120 platser till sommaren 2017

Praktiken är uppdelad på treveckorsperioder under sommarlovet (veckorna 24–26, 27–29 och 30–32).

Platserna lottas tisdag den 11 april. Sista ansökningsdag är måndag den 10 april.

Ersättningen för feriepraktiken betalas av kommunen och ligger på 75 kronor i timmen för den som är 16 år, 82 kronor i timmen för den som är 17 år och 100 kronor i timmen för ungdomar 18–19 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om