De ska ställa frågor till FN-höjdare på besök

Nationaldagsfirandet, Vasaspelet och mycket annat ryms i Vasaveckorna, som inleds på torsdagen. Då kommer Jan Eliasson till stan för att föreläsa – och svara på gymnasieelevernas frågor.

Jan Eliasson var, som första svensk, ordförande i FN:s generalförsamling 2005–2006 och vice generalsekreterare för FN 2012–16. Under en del av 2006 var han Sveriges utrikesminister.

Jan Eliasson var, som första svensk, ordförande i FN:s generalförsamling 2005–2006 och vice generalsekreterare för FN 2012–16. Under en del av 2006 var han Sveriges utrikesminister.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-05-30 12:52

Hot och hopp i en osäker värld, så lyder rubriken för det föredrag som Jan Eliasson ska hålla i Strängnäs domkyrka på torsdagen. Han, som har varit ordförande för FN:s generalförsamling och FN:s vice generalsekreterare, ska prata om mänskliga fri- och rättigheter – något som Hannah Palmgren, andraårsstudent på Europaskolans spetsutbildning i samhällskunskap och historia, är väl insatt i:

– Demokratifrågor är väldigt centrala i vår utbildning, även om det kommer att bli mer specialiserat först i trean, säger hon.

Evenemanget är öppet för allmänheten, men hon och tre andra gymnasieelever är särskilt inbjudna av Gustav Vasa-föreningen, som står bakom arrangemanget. Efter den tidigare diplomaten och politikerns föredrag ges eleverna möjlighet att ställa frågor.

– Det känns för vår del väldigt intressant och spännande att ge den unga generationen möjlighet att ställa sina frågor till en av de mest sakkunniga vi har tillgång till när det gäller konflikter i världen, utifrån sina funderingar och reflektioner. De ställer förmodligen andra typer av frågor än vi i den äldre generationen skulle göra, säger föreningens ordförande Bertil Stensgård, och tillägger att det är biskop Johan Dalman som genom sina kontakter fått Jan Eliasson till Strängnäs.

– Biskopen kommer också att vara kvällens ciceron och delvis hålla i programmet, säger han.

Jan Eliasson är väl känd för eleverna, som förbereder sig för frågestunden på olika sätt. Billie Baltatzis, som också går andra året på Europaskolan, tänker dock låta hans föredrag styra vilka frågor hon ska ställa.

– Det ska bli roligt att höra vad han har att säga. Han är så erfaren och utifrån vår utbildning ska det bli intressant att höra om vad han har jobbat med. Det kan inspirera oss inför framtiden, säger hon.

Torsdagens föredrag inleder Vasaveckorna, som pågår till och med den 16 juni. På nationaldagen den 6 juni är programmet extra maffigt, men nästan varje dag under perioden finns något med Vasaanknytning att se eller göra.

Vasaveckorna 31/5–16/6

31/5: Jan Eliasson pratar om mänskliga fri- och rättigheter. Domkyrkan, kl 17.30.

3/6: Thomasdagen. Seminarium med advokat Christian Åhlund om frihet och mänskliga rättigheter. Lasarettsgränd 3, kl 16. Föranmälan.

4/6: Historisk upplevelsevandring. Domkyrkan, kl 19.

6/6: Nationaldagsfirande. Ur programmet: Musik och tal i Ugglans park, kl 12.15. Guidad visning i staden med samlingsplats Gyllenhjelmstorget, kl 14. Historisk föreläsning i Djäknehallen, kl 15. Hemligt jippo på Gyllenhjelmstorget, kl 16.30.

6/6: Premiär för Vasaspelet. Även 8/6, 9/6, 11/6, 12/6, 13/6, 15/6 och 16/6. Biljett.

7/6: Konsert med Romeo och Julia-kören. Domkyrkan, kl 18. Biljett.

8/6: Biskop emeritus Jonas Jonson föreläser om rätt och frihet. Domkyrkan, kl 13.

12/6: Företagsledaren Gerard de Geer föreläser om åren före Gustav Vasa. Domkyrkan, kl 13.

15/6: Kyrkoherde Ingemar Söderström föreläser om Olaus Petri. Djäknehallen, kl 16.

Här finns hela programmet för Vasaveckorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om