Bryggeriet på Aspö: Kanske en pojkdröm som gått i uppfyllelse ...

På en gård cirka 15 kilometer norr om Strängnäs är mikrobryggeriet strangebrew.beer inhyst.‒Det var succé första sommaren. Vissa dagar under fjolåret kunde vi ha mellan 75 och 100 besökare, säger Ulrika Eriksson-Whiu.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-08-26 08:34

Hon stöttar sin man Glenn Eriksson-Whiu som jobbar heltid med företaget.

‒Jag arbetar även som flygvärdinna med Heathrow i London som min bas. Men jag är hemma i längre perioder och då lägger jag mycket tid här, berättar hon när tidningen besökte Botholms gård inför den andra sommarsäsongen.

Botholms gård ligger nära Mälaren, mellan Dragsäng och Aspö kyrka.

Enklast för de som färdas i bil är att svänga höger (om man kommer från Strängnäs eller Eskilstuna, vill säga) vid lanthandeln på riksväg 55.

Och nog kommer det bilburet folk till Botholm.

‒Vi har haft besökare från bland annat Södertälje och Örebro. Jag blev även kontaktad av ett bussbolag från Eskilstuna, berättar Ulrika Eriksson-Whiu.

Hon och hennes blivande make träffades i den senares hemland Nya Zeeland för 22 år sedan.

Glenn Eriksson-Whiu växte upp på en farm och trivs därför alldeles utmärkt med att ha sin verksamhet i en lantlig miljö.

‒Under sin studietid började han att brygga öl, så det vi ser nu är kanske en pojkdröm som gått i uppfyllelse, resonerar Ulrika Eriksson-Whiu.

Början av karriären var väl kanske inte perfekt men på senare år har nyzeeländaren Glenn Eriksson-Whiu hellre satsat på kvalitet än på kvantitet.

‒Vi var med på Aptitrundan i fjol. Det kändes jätteroligt, men lite oväntat att så många kom. Vi trodde inte att folk hade koll på oss, kommenterar Ulrika Eriksson-Whiu som ser fram emot en repris den 10 september.

Strangebrew.beer har hållit öppet i samband under veckosluten men företaget anordnar gärna event på andra tider.

‒Under höst och vinter har vi mindre ytor för gästerna, men vi kan ändå arrangera till exempel temakvällar, företags- och privata evenemang.

Vackra sommardagar erbjuds det nästan obegränsat med sittplatser utomhus.

Ulrika Eriksson-Whiu ser till att det finns nylagad mat och serveringspersonal.

Inneätarna, tillika innedrickarna, avnjuter sina beställningar i anslutning till själva bryggeriet. Fem unitankar finns i blickfånget.

Strangebrew.beer är ingen klubb utan stället är öppet för allmänheten.

Ölmenyn består av ett basutbud men med jämna mellanrum poppar det upp en ny sort.

En mildare variant i sortimentet innebär att företaget kan medverka på festivaler och mässor.

Strangebrew.beer samarbetar också med andra mikrobryggerier.

‒Vi har dessutom bryggt en alldeles egen öl åt tre näringsställen i Strängnäs kommun, säger Ulrika Eriksson-Whiu.

Hur upplever du läget just nu?

‒Första året här bestod mest av återinvestering, och till viss del är vi kvar där. Utrustning behöver tillföras – önskelistan tar aldrig slut.

Vad är roligast med er verksamhet?

‒Dels kundkontakterna, dels att följa hela tillverkningsprocessen.

Makarna Eriksson-Whiu är mycket måna om närproducerade ingredienser. Drömmen vore att tillverka en riktigt lokal öl.

‒Redan nu odlar vi både humle och kornmalt på KRAV-märkt mark, säger Ulrika Eriksson-Whiu.

Hur har sommaren 2017 varit för er?

‒Fantastisk!

Strangebrew.beer

Adress: Botholm 2, Aspö.

Yta: 165 kvadratmeter.

Personal: Glenn Eriksson-Whiu, bryggmästare, och Ulrika Eriksson-Whiu, allt-i-allo.

Öppettider, vecka 26–33: Fredag och lördag 12–23 samt söndag 12–16.

Kapacitet: 250000 liter öl per år.

Hemsida: strangebrew.beer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om