Boende kritisk till ny taxa vid slamtömning

Från tidigare 1 169 kronor till 4 769 kronor på ett bräde. När Läggestabon Jan-Erik Rehnström fick Sevabs faktura efter den senaste slamtömningen hade en ny kostnadspost, arbetsmiljöavgift, dykt upp.– 3 600 kronor för att de drar fram slangen till min anläggning känns oskäligt mycket, säger han.

Daniel Klintmalm är transportchef för affärsområdet återvinning på Eskilstuna Strängnäs energi och miljö.

Daniel Klintmalm är transportchef för affärsområdet återvinning på Eskilstuna Strängnäs energi och miljö.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-02-08 12:00

Beslutet om den nya taxan för arbetsmiljöavgiften klubbades av kommunfullmäktige i december förra året. Kort innebär den att om chauffören måste dra slangen längre än tio meter tillkommer en arbetsmiljöavgift, som ökar markant ju längre avståndet är.

För Jan-Erik Rehnström, vars slamanläggning ligger en bra bit in på den lätt sluttande tomten i Läggesta, innebär den nya taxan en riktig nitlott. Med 55 uppmätta metrar, från vägen till hans slamanläggning, debiterades 3 600 kronor utöver avgiften för själva tömningen.

– Jag var inte hemma när de tömde senast, men jag vet att de går att backa upp på tomten för att komma närmare min anläggning och då blir avståndet knappt 20 meter. Det skulle i så fall innebära en extra kostnad på 300 kronor i arbetsmiljöavgift och det är ganska stor skillnad, säger Jan-Erik Rehnström.

Han är klart kritisk till hur taxan har utformats och tycker inte att de har informerats tillräckligt om höjningen.

Hur skulle du vilja ha det i stället?

– En lägre taxa. Jag har varit i kontakt med Sevab och de har rekommenderat mig att köpa en egen slang och lägga ut eller gräva en fast ledning från min anläggning. Det känns inte rimligt. Jag köper en tjänst och då vill jag att den utförs till en rimlig kostnad. Arbetsmiljön blir ju inte bättre för att man tar ut ett oskäligt pris.

För att få en referens till den arbetsmiljöavgift som gäller i Strängnäs kommun har Jan-Erik Rehnström kollat vad som gäller i bland annat Västerås.

– Jag kontaktade en entreprenör där och det var betydligt lägre avgift för att dra ut slangen. De tog inte ut någon avgift upp till 20 meter och därefter kostade det 150 kronor per ytterligare 20 meter. Som det är nu måste jag betala drygt 65 kronor per meter. Jag tror inte politikerna läste igenom underlaget innan de klubbade den nya taxan. säger Jan-Erik Rehnström.

Sevab, som har cirka 5 000 brunnar att hantera i Strängnäs, vill ha en taxa som är rättvis och lika för alla, samtidigt som den ska kompensera för det merarbete som långa slangdragningar medför.

– Det är en förändring av taxan som handlar om arbetsmiljö och att köra slangbil är ett tungt jobb. Vi har under flera år pratat med våra kunder, som har den här lösningen, om att en förändring kommer att ske. Vi har försökt att vara så informativa som möjligt, men all kommunikation går inte alltid fram, säger Daniel Klintmalm som är transportchef för affärsområdet återvinning på Eskilstuna Strängnäs energi och miljö.

Han kan förstå att kunder som har långa avstånd till sin slamanläggning reagerar över prishöjningen efter årsskiftet, men menar samtidigt att det finns alternativ.

– Vi låser inte in kunder i den här lösningen och vi är gärna med och lotsar våra kunder så att de får en så låg avgift som möjligt. Har man dessutom så långt som över 50 meter slang dra slang så tjänar man sannolikt in det ganska snabbt på att köpa en egen och lägga ut, säger Daniel Klintmalm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om