Restriktioner kring inköp, uteblivna kompetensutvecklingsinsatser och tjänster som förblir vakanta. Det väntar Strängnäs grundskolor, som alla påverkas av det underskott som har förutspåtts för barn- och utbildningsnämndens verksamheter.
Av de totalt 4,1 miljoner kronorna som nämnden har beräknats gå back vid årets slut, står grundskolan för 800 000 kronor. Åtgärderna ovan motsvarar den summan.
Även Thomasgymnasiet måste spara. Gymnasieskolan står för 1 miljon kronor av det befarade underskottet. Genom att dra in på nya läromedel och att inte tillsätta planerade tjänster ska 760 000 kronor sparas – resterande del ska lösas genom ett ökat elevantal när höstterminen drar igång.
På kommunnivå minskas budgeten för tilläggsbelopp till elever i behov av särskilda stödinsatser med 1,5 miljon kronor, samt budgeten för skolutvecklingsprogrammet med 800 000 kronor. På så sätt hämtas de 2,3 miljoner kronorna som saknas på huvudmannanivå hem.
Detta beslut drev majoritetspartierna Moderaterna och Socialdemokraterna igenom på nämndsammanträdet den 20 juni.
‒Det är möjligt att det blir ett annat läge till hösten med högre skatteintäkter, men vi kan inte ta för givet att det här ska reda sig av sig självt. Förhoppningsvis behöver vi inte fullfölja alla åtgärderna, men vi måste ha en försäkran om att ha en budget i balans. Vi vet också att vi har en tuff budget framför oss 2018, vi kan inte gå in i kommande budgetår med ett underskott, säger ordförande Maria Antropowa Ehrnfelt (M).
Oppositionspartierna ville avslå förslaget, och i stället få nämnden att begära ett tillskott från kommunstyrelsen. Motförslaget formulerades av Birgitta Elvingson (MFP) som fick stöd från MP, KD, STRP och L – men inget gehör hos majoriteten.
‒Det är bara ett prognostiserat underskott, vi vet inte om det verkligen kommer att bli så. Förra året vidtogs flera åtgärder för att hålla nere kostnaderna men så blev det ett överskott till slut. Att dra ner skadar, helt enkelt, och åtgärderna som man nu tänker sig drabbar direkt barn som redan har det besvärligt. Tyvärr är det något jag sett i alla nedskärningar under åren jag har varit med; att det är där man tar pengar först, säger Birgitta Elvingson.
På mötet sa du att du tänker lämna din plats i nämnden. Står du fast vid det?
‒Ja, på nästa kommunfullmäktige avsäger jag mig platsen. Det har inte bara med det här beslutet att göra, utan med hela vår budget. Det är omöjligt att sitta i barn- och utbildningsnämnden med de förutsättningar vi har. Jag känner inte att jag kan ta ansvar. Jag kan sitta i nämnden men jag kan inte hantera, styra eller på något sätt förbättra någon verksamhet.
Hela oppositionen reserverade sig mot beslutet som M och S klubbade efter votering.