Ska landsbygdsskolorna finnas kvar? Ska någon högstadieskola läggas ner? Frågorna som har stötts och blötts i olika sammanhang närmar sig svar. I oktober väntas skolpolitikerna fatta beslut om en ny skolstruktur och nu har dialogen med elevernas vårdnadshavare påbörjats.
‒Vi startar på ett föräldramöte i kväll. Våra rektorer och lärare tar upp frågan på sådana möten under de två kommande veckorna, berättade utbildningschef Tony Lööw på barn- och utbildningsnämndens sammanträde på tisdagskvällen.
Bakgrunden är att utbildningskontoret vill hitta en mer effektiv skolstruktur, så att pengar som i dag är bundna i lokalkostnader kan frigöras och i stället läggas på elevernas lärmiljö. Alla elever ska få det stöd de behöver för att nå de uppsatta målen, något som ska leda till att kunskapsresultaten förbättras.
Denna information förmedlas till föräldrarna på mötena. Därefter delas de upp i grupper, och ombeds diskutera frågan hur den bästa skolan för alla elever skapas.
‒Det är när en tanke möter en annan tanke som en ny tanke uppstår. Får vi in bearbetade tankar så kommer vi längre än om var och en skickar in sin egen tanke. Och vi ställer inte frågan vad det är som inte är bra. Vi vill fokusera på det som kan bli bättre och agera framåtsyftande, sa Tony Lööw.
Utbildningskontoret ska också intervjua elever, föräldrar, lärare, elevhälsopersonal, fackliga representanter och tidigare rektorer. Allmänheten kommer att bjudas in till öppna dialogmöten. Och alla som vill kan lämna sina synpunkter via ett formulär på kommunens hemsida.
‒När vi samlat in alla åsikter så går vi in i en analysfas. Vi kommer också att testa våra tolkningar av materialet mot två referensgrupper; kommunens ungdomsråd och en grupp vuxna. Vi utgår från vilken pedagogisk verksamhet vi vill ha, sedan är det bara att börja räkna. Utifrån det tar vi fram och presenterar minst två förslag på struktur, sa Tony Lööw.
På barn- och utbildningsnämndens sammanträde väcktes frågan om tidsaspekten ännu en gång, flera ledamöter uttryckte en oro för tajta tidsramar. De fick svaret att barn- och utbildningsnämnden behöver fatta beslutet i oktober för att ärendet ska kunna gå via kommunstyrelsen till kommunfullmäktige för beslut i november, då verksamhetsplanen för 2018 ska spikas.
‒För egen del har jag inget emot om vi sätter in ett extra BUN-möte, så att vi får ventilera frågan ordentligt i våra respektive partier. Jag vill bara inte att det här ska hastas fram, sa Pia Steensland (KD).
Tony Lööw berättade också att tre av friskolorna i kommunen – Europaskolan Rogge, Asken och Karlavagnen – parallellt kommer att göra liknande genomlysningar av sin verksamhet:
‒Jag har diskuterat med rektorerna och vi har konstaterat att det finns en styrka i att se om vi tänker lika eller olika. De äger sin egen struktur och den kan vi givetvis inte påverka, men det ska bli oerhört spännande att se vad de får fram.