Peters tv-Àventyr fick fortsÀttning pÄ sociala medier

Efter uppmÀrksamheten i TV4:s "Hela Sverige bakar" var det dÄ nya sociala mediet Instagram ett logiskt nÀsta steg för Peter Dahlberg. Sju Är senare Àr tÄrtfantasten frÄn Nyköping sugen pÄ att slÀppa in följarna i fler delar av sitt liv.

"Det handlar om att fÄ utlopp för kreativiteten", sÀger Peter Dahlberg. NÀr han var yngre gjorde han det med papper och penna, sedan upptÀckte han bakningen. Nu skapar han ocksÄ gÀrna i trÀdgÄrden.

"Det handlar om att fÄ utlopp för kreativiteten", sÀger Peter Dahlberg. NÀr han var yngre gjorde han det med papper och penna, sedan upptÀckte han bakningen. Nu skapar han ocksÄ gÀrna i trÀdgÄrden.

Foto: Matilda Lantz

Nyköping2022-05-29 20:30

Året var 2015 och Peter Dahlberg var 24 Ă„r nĂ€r han snubblade pĂ„ bullutmaningen inför semikvalet i "Hela Sverige bakar". Men drömmen om en egen bakbok jĂ€ste vidare och via sociala medier kunde Peter mĂ„lmedvetet bygga ett nĂ€tverk och en följarskara.

Som mest hade han över 12 000 följare pĂ„ Instagram, dĂ€r han bland annat hĂ€nvisar till recept pĂ„ den egna bloggen med samma namn: Peterbakar. I dag Ă€r han nere pĂ„ 11 100 och har för tillfĂ€llet en liten paus frĂ„n den virtuella vĂ€rlden.

– Gillar man ett konto sĂ„ hĂ„ller man kvar i det, och nĂ„gra verkar Ă€ndĂ„ tycka om mitt eftersom de fortfarande följer det, sĂ€ger Peter och skrattar.

För Ă€ven om bokdrömmen alltid finns dĂ€r i bakhuvudet Ă€r det mycket annat som krĂ€ver hans fokus just nu. Han jobbar heltid pĂ„ en förskola och har nyligen blivit villaĂ€gare – med tillhörande renoveringar och trĂ€dgĂ„rdsprojekt.

– Min vision om att ha ett konto om bara bakning har kanske utvecklats till att jag skulle vilja ha fler Ă€mnen i det och lĂ„ta kontot utvecklas.

Dessutom upplever han att de sociala medierna kommer med en hel del stress och press.

Peter dukar fram en trave nybakta farinsockerdoftande kakor.
Peter dukar fram en trave nybakta farinsockerdoftande kakor.

– Man har alltid en tanke i bakhuvudet om att man borde gĂ„ in och kolla. Det blir en stress och det Ă€r lĂ€tt att fĂ„ prestationsĂ„ngest av alla andra liknande konton. Man mĂ„ste komma ihĂ„g att allt pĂ„ Instagram Ă€r en typ av fasad.

Trots det sĂ€ger han att det kan vara en fantastisk plats för nĂ€tverkande och inspiration. Även om algoritmen stĂ€ndigt förser honom med nya konton och flöden baserat pĂ„ hans aktivitet online – vilket just nu framför allt ger trĂ€dgĂ„rdsbilder – har han nĂ„gra konton han stĂ€ndigt Ă„terkommer till. 

FörskollÀraren Peter Dahlberg frÄn Nyköping tÀvlade i "Hela Sverige bakar" Är 2015.
FörskollÀraren Peter Dahlberg frÄn Nyköping tÀvlade i "Hela Sverige bakar" Är 2015.

Som Camilla Hamids @camillahamid och Emma Brink Rasks @brinkenbakar. Och Fredrik Nylén, med @fredriksfika, som sjÀlv bakade sig till andraplatsen i programmet 2013 och som var en stor anledning till att Peter sökte dit.

– Camilla Hamid har en förmĂ„ga att göra ett komplicerat bakverk enkelt, hon anvĂ€nder fĂ„ ingredienser men det blir vĂ€ldigt gott och ser fint ut.

Han inspireras av hennes nyskapande.

– Att man kan ta bakverket prinsesstĂ„rta och helt plötsligt skapa en prinsessemla och en prinsessbiskvi och prinsessnittar. Hon bryter ner ett bakverk och skapar nya kombinationer pĂ„ att sĂ€tt som har varit intressant och har fĂ„tt mig att vilja testa liknande metoder.

Peter Dahlberg, kÀnd som Peterbakar pÄ sociala medier, listar nÄgra av sina favoritkonton pÄ Instagram: @camillahamid, @brinkenbakar och @fredriksfika.
Peter Dahlberg, kÀnd som Peterbakar pÄ sociala medier, listar nÄgra av sina favoritkonton pÄ Instagram: @camillahamid, @brinkenbakar och @fredriksfika.

Hon har bland annat gjort kanelbullesnittar och kanelbulleglass – och Peter har sedan testat att göra bĂ„de centersnittar och pollysnittar. I vanligt fall brukar han fokusera mest pĂ„ att baka tĂ„rtor och brinner frĂ€mst för att dekorera dem. DĂ€r hittar han stor inspiration hos Emma Brink Rask.

– Hon gör vĂ€ldigt fina bakverk, hon har olika spritstekniker och gör mycket mirrorglazer och lĂ€gger olika lager i tĂ„rtor.

Kanske blir det mer blommor och trÀdgÄrd pÄ Peter Dahlbergs sociala medier framöver?
Kanske blir det mer blommor och trÀdgÄrd pÄ Peter Dahlbergs sociala medier framöver?

Om man som glad amatörbagare tycker att det kÀnns avlÀgset att vÄga hÀlla spegelblank gelatinsockerlag eller andra glaseringar över sina ansprÄkslösa kakor, men gÀrna vill utvecklas, har Peter nÄgra lugnande ord och tips:

– Börja i det lilla dĂ€r du kĂ€nner dig bekvĂ€m. Om du har bakat mycket syltkakor och kĂ€nner dig trygg med det sĂ„ kan du pröva att göra en syltkaka men pĂ„ ett nytt sĂ€tt. Som Camilla Hamids syltkakesnittar?

Peter Dahlberg rekommenderar en syrlig key lime pie med grÀdde pÄ.
Peter Dahlberg rekommenderar en syrlig key lime pie med grÀdde pÄ.

Eller om man Ă€lskar choklad – dĂ„ rekommenderas @bakamedfrida.

– Hon har gjort en hel kokbok med bara kladdkakor. Testa nĂ„got dĂ€r? Som en ny smak eller en topping pĂ„ en kladdkaka, sĂ„ fĂ„r du ett helt nytt bakverk.

Peters tips: Key lime pie

200 gram digestivekex
100 g smör
5 Àggulor
1 burk kondenserad mjölk
5 lime
1 tsk vaniljpasta
2 dl vispgrÀdde

Blanda mixade kex och smÀlt smör. Tryck ut i en pajform (20 cm i diameter. GrÀdda i mitten av ugnen i 10 minuter pÄ 175 grader, över och undervÀrme. LÄt svalna.
Vispa Àgg. TillsÀtt mjölk. TvÀtta lime och riv ner det yttersta skalet och pressa saften i smeten. TillsÀtt vanilj. HÀll fyllningen i pajskalet och grÀdda i 10 minuter, 150 grader. Servera kall, dekorerat med grÀdde och limeskivor.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!