à ret var 2015 och Peter Dahlberg var 24 Är nÀr han snubblade pÄ bullutmaningen inför semikvalet i "Hela Sverige bakar". Men drömmen om en egen bakbok jÀste vidare och via sociala medier kunde Peter mÄlmedvetet bygga ett nÀtverk och en följarskara.
Som mest hade han över 12 000 följare pÄ Instagram, dÀr han bland annat hÀnvisar till recept pÄ den egna bloggen med samma namn: Peterbakar. I dag Àr han nere pÄ 11 100 och har för tillfÀllet en liten paus frÄn den virtuella vÀrlden.
â Gillar man ett konto sĂ„ hĂ„ller man kvar i det, och nĂ„gra verkar Ă€ndĂ„ tycka om mitt eftersom de fortfarande följer det, sĂ€ger Peter och skrattar.
För Ă€ven om bokdrömmen alltid finns dĂ€r i bakhuvudet Ă€r det mycket annat som krĂ€ver hans fokus just nu. Han jobbar heltid pĂ„ en förskola och har nyligen blivit villaĂ€gare â med tillhörande renoveringar och trĂ€dgĂ„rdsprojekt.
â Min vision om att ha ett konto om bara bakning har kanske utvecklats till att jag skulle vilja ha fler Ă€mnen i det och lĂ„ta kontot utvecklas.
Dessutom upplever han att de sociala medierna kommer med en hel del stress och press.
â Man har alltid en tanke i bakhuvudet om att man borde gĂ„ in och kolla. Det blir en stress och det Ă€r lĂ€tt att fĂ„ prestationsĂ„ngest av alla andra liknande konton. Man mĂ„ste komma ihĂ„g att allt pĂ„ Instagram Ă€r en typ av fasad.
Trots det sĂ€ger han att det kan vara en fantastisk plats för nĂ€tverkande och inspiration. Ăven om algoritmen stĂ€ndigt förser honom med nya konton och flöden baserat pĂ„ hans aktivitet online â vilket just nu framför allt ger trĂ€dgĂ„rdsbilder â har han nĂ„gra konton han stĂ€ndigt Ă„terkommer till.
Som Camilla Hamids @camillahamid och Emma Brink Rasks @brinkenbakar. Och Fredrik Nylén, med @fredriksfika, som sjÀlv bakade sig till andraplatsen i programmet 2013 och som var en stor anledning till att Peter sökte dit.
â Camilla Hamid har en förmĂ„ga att göra ett komplicerat bakverk enkelt, hon anvĂ€nder fĂ„ ingredienser men det blir vĂ€ldigt gott och ser fint ut.
Han inspireras av hennes nyskapande.
â Att man kan ta bakverket prinsesstĂ„rta och helt plötsligt skapa en prinsessemla och en prinsessbiskvi och prinsessnittar. Hon bryter ner ett bakverk och skapar nya kombinationer pĂ„ att sĂ€tt som har varit intressant och har fĂ„tt mig att vilja testa liknande metoder.
Hon har bland annat gjort kanelbullesnittar och kanelbulleglass â och Peter har sedan testat att göra bĂ„de centersnittar och pollysnittar. I vanligt fall brukar han fokusera mest pĂ„ att baka tĂ„rtor och brinner frĂ€mst för att dekorera dem. DĂ€r hittar han stor inspiration hos Emma Brink Rask.
â Hon gör vĂ€ldigt fina bakverk, hon har olika spritstekniker och gör mycket mirrorglazer och lĂ€gger olika lager i tĂ„rtor.
Om man som glad amatörbagare tycker att det kÀnns avlÀgset att vÄga hÀlla spegelblank gelatinsockerlag eller andra glaseringar över sina ansprÄkslösa kakor, men gÀrna vill utvecklas, har Peter nÄgra lugnande ord och tips:
â Börja i det lilla dĂ€r du kĂ€nner dig bekvĂ€m. Om du har bakat mycket syltkakor och kĂ€nner dig trygg med det sĂ„ kan du pröva att göra en syltkaka men pĂ„ ett nytt sĂ€tt. Som Camilla Hamids syltkakesnittar?
Eller om man Ă€lskar choklad â dĂ„ rekommenderas @bakamedfrida.
â Hon har gjort en hel kokbok med bara kladdkakor. Testa nĂ„got dĂ€r? Som en ny smak eller en topping pĂ„ en kladdkaka, sĂ„ fĂ„r du ett helt nytt bakverk.