Jimmy Stening i HÀrad, mÀsterkock i grillning, har omfattande kunskaper i mathantverk, nÄgot som tog honom till offentligheten efter hans medverkan i tv-programmet GrillmÀstarna 2016. Jimmy satsar nu pÄ att bli stor i USA.
Ââ Mitt arbete handlar om att fĂ„ in grillen i finrummet, i salongerna. Det har ingen lyckats med hittills.
För kort tid sedan var han i Karibien med Chefs Night tillsammans med fem andra stjÀrnkockar och halstrade pilgrimsmusslor för vipgÀster pÄ femstjÀrnig resort.
Ââ Jag Ă€r i sammanhang som Ă€r top-of-the-world i branschen kan man sĂ€ga.
Vi ber Jimmy kommentera undersökningen nedan som handlar om populÀra redskap i sörmlÀndska kök.
Högst upp hamnar blendern/mixern?
Ââ Blendern Ă€r fantastisk. Du gör mycket kalla sĂ„ser och oljor med den. Den slĂ„r isĂ€r alla stjĂ€lkar och du fĂ„r ut fantastiska oljor om du tillsĂ€tter babyspenat till exempel. Den anvĂ€nder jag ofta.
VÄffeljÀrnet har rasat ner i botten i undersökningen.
Ââ Den Ă€r lite rolig för du kan göra trevliga desserter med den. Gör en vĂ„ffla och dela den i fyra delar, tag glass eller kanderade Ă€pplen/grillade jordgubbar med vaniljsĂ„s till. VĂ„ffeljĂ€rnet skulle jag vilja lyfta fram som anvĂ€ndningsbar.
SörmlÀnningarna plockar med sig kaffemaskinen om de tvingas ta med bara en sak frÄn köket.
â För tio Ă„r sedan skulle alla ha kaffemaskiner. Jag har ett par-tre stycken och de Ă€r sedan ett par Ă„r ute pĂ„ logen. Problemet Ă€r att de lĂ„ter sĂ„ jĂ€kligt. Idag gör jag eget kaffe med en kaffebönsmixer och brygger det i en Moccamaster (kaffebryggare).
Vilken sak Àr viktigast för dig i köket?
â Vakuummaskinen. Den Ă€r jĂ€ttegĂ„ngbar. Den anvĂ€nder jag till att vacca kött, som jag styckat. Jag lĂ€gger i en kvist med rosmarin och lĂ„ter den ligga i kylen i kanske nĂ„gon mĂ„nad. Efter det fĂ„r jag en fin naturlig smak pĂ„ köttet innan det grillas.
â Annars finns det traditionella sĂ€ttet att dela upp en stor förpackning med flĂ€skkotletter eller kycklingfilĂ©er, vacca det man inte Ă€ter upp och frysa in.
Varannan tillfrÄgad person har höga tankar om sig sjÀlv i köket?
â Det tror jag nog, det kĂ€nner jag igen. Utan högt sjĂ€lvförtroende kan du inte laborera eller prova nya grejer. Det leder ocksĂ„ till att man stĂ„r ut med eventuella misslyckanden.
Idag finns till exempel jÀttemÄnga olika varianter pÄ bearnaise, som skiljer sig frÄn originalet.
â Ăverlag Ă€r det en större bredd pĂ„ mat nuförtiden jĂ€mfört med för 20 Ă„r sedan. Mycket Ă€r okej idag och det Ă€r hĂ€rligt.