Grönsaksgulasch med hjortchorizo

Patrik Arneke har ett långt förflutet och stort engagemang i den sörmländska gastronomin.

Grönskasgulasch med hjortchorizo.

Grönskasgulasch med hjortchorizo.

Foto: Foto: Ninni Bander

Mat & dryck2020-10-29 14:27

Utöver att hålla i matlagningskurser, bröllop, jaktmiddagar och kalas på Äleby gård i Stallarholmen, Strängnäs så är Patrik mathantverkare och ättiksbryggare med rötterna djupt förankrade i den sörmländska myllan. Receptet har varit med i den populära och naturnära matupplevelsen The Edible Country Sörmland under säsongen 2020. Med temat jakt och vilt ute på fina Äleby Gård. Smaklig spis! 

Grönsaksgulash med Älebys hjortchorizo, 4 port

Rapsolja 2 msk

Potatis 4 st

Gul lök 1 st

Paprika 1 st

Vitlök 1 klyfta

Vitkål 200 g

Krossad tomat 1 pkt

Vatten 4 dl

Surkål 250 g

Kummin 1 tsk

Chiliflakes 1 nypa

Saltört 20 g

Chorizo på hjort 8 st

Tunnbröd 6 st

Så här gör du: Skär potatis i tärningar. Skala och skiva lök och vitlök.  Ansa paprikan och skär i grova bitar. Skär bort stammen på vitkålen och skär i fyrkanter ca 2 cm. Fräs lök, paprika och vitlök i oljan, tillsätt kummin och chiliflakes och saltet.  Tillsätt vitkål och potatis, fräs ytterligare en stund. Tillsätt den krossade tomaten, vattnet, samt surkål, låt koka upp och sjud i 10 minuter, smaka av med salt. Chorizon kan antingen skivas och tillsättas tillsammans med vitlöken, eller stekas hel och serveras vid sidan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!