Att skriva ett tal enligt Aristoteles klassiska modell hör till läsårets sista uppgifter för klass 9D. Den 11 juni ska talen framföras från Biohusets scen, med argument och tekniker som ska tilltala publiken såväl känslomässigt som förnuftigt och moraliskt.
– Mitt tal ska handla om Emil. Det bara slog mig när vi fick veta att vi skulle hylla någon eller något i vårt tal. Här har jag ju en skattkista att gräva ur, säger Axel Axhag och tittar på kompisen Emil Jordahl.
Stallarholmskillarna har följts åt genom förskola och grundskola. När de fick veta att Stallarholmsskolans högstadium skulle läggas ner reagerade de olika.
– Jag ville inte byta. Jag var orolig för att jag skulle behöva gå upp mycket tidigare för att åka buss. Men det är faktiskt inte så stor skillnad, säger Emil Jordahl.
– Jag var inte så orolig. Det var väl i så fall över att lärarna inte känner oss och vet vad vi kan. Det kan ju påverka betygen, säger Axel Axhag.
Terminsbetyget vid jul var en lugnande avstämning, konstaterar de. Det första och sista året på Mariefreds skola summeras som "bra", av såväl kompisduon som Kajsa Holmberg Karlsson och Sebastian Thelin som också går i klass 9D. Den och 9C är renodlade Stallarholmsklasser, vilket eleverna tyckt varit både bra och dåligt.
– Det är ganska uppdelat, även om många har fått kompisar från Mariefredsklasserna också. Om det varit blandade klasser kanske vi hade kommit in i skolan på ett bättre sätt, men eftersom det bara var för ett år så tycker jag att det varit bra. Det hade varit en annan sak om vi hade börjat sjuan, säger Kajsa Holmberg Karlsson.
Vissa Stallarholmstraditioner saknar de, som äggpickningen och innebandymatchen mot lärarna vid påsk. På Mariefreds skola har de i stället fått bekanta sig med en friidrottsdag, bland annat.
– Där utklassade de oss helt! Vi har inte hållit på med någon friidrott på Stallarholmsskolan, säger Sebastian Thelin och skrattar åt minnet av de mer eller mindre lyckade höjd- och längdhoppen.
När retorikuppgiften i svenskan är avklarad är det inte många dagar kvar till skolavslutningen den 14 juni – och när det gäller detaljerna kring den finns viss besvikelse hos Stallarholmseleverna, som är vana att fira in sommarlovet vid Mälsåker. Även niornas lunch har enligt tradition avnjutits på slottet, serverad av åttorna.
– När vi serverade förra året tänkte jag att det var fett nice för dem men synd för oss som inte skulle få uppleva samma sak. Vi ska äta vår avslutningslunch i matsalen. Det är en nedgradering, säger Emil Jordahl.