Skolinspektionen har gjort en tillsyn på Mariefreds skola. I inspektionens beslut står att det finns brister i flera centrala delar av verksamheten.
Det handlar om lärares behörighet, brister i betygssättningen, hur nyanlända elever tas emot och hur de undervisas, hur frånvaro följs upp, trygghet och motverkande av kränkande behandling, studiero samt om elever som behöver extra anpassningar och särskilt stöd.
Skolinspektionen har förelagt Strängnäs kommun om sammanlagt 15 åtgärder som måste göras. Skolinspektionen tilldelar också kommunen en anmärkning för bristen gällande studiehandledning på modersmålet. Inspektionen konstaterar att elever får studiehandledning på modersmålet men att handledningen inte utgår från elevernas behov.
Enligt Skolinspektionen ska kommunen ha åtgärdat alla brister utom en senast den 29 februari 2024 och då redovisa åtgärderna för Skolinspektionen. När det gäller brister i lärares behörighet har kommunen fram till den 19 augusti på sig att åtgärda detta.
Skolinspektionen hotar med "mer ingripande sanktioner" om föreläggandet inte följs.
Skolinspektionen skriver i sitt beslut att "tillsynen visar att bristerna i stor utsträckning är kopplade till styrningen och ledningen på skolan, på såväl huvudmanna- som rektorsnivå".
Kände ni i nämnden till problemen innan Skolinspektionens beslut?
– Det gjorde vi. Både nämnden och skolan har gjort en analys när nya rektorn tillträdde. Skolinspektionens analys stämmer väl med vad vi har sett och det arbete som har påbörjats. Nya rektorn kom för ett år sedan och därefter har det rekryterats nya biträdande rektorer. I september kom vår nya grundskolechef. Det har pågått ett skolutvecklingsprogram 2016–2023 och en del i det är att vi har förstärkt med ett skolutvecklingsteam med intendenter och ämnesexperter. Det handlar om ett systematiskt kvalitetsarbete, säger Catharina St Cyr (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Det handlar om 15 åtgärder som Skolinspektionen har lagt föreläggande om. Hur har problemen kunnat gå så långt innan ni fångade upp dem?
– Det är nog inte min fråga, jag tillträdde för en månad sedan. Eftersom det bytts skolledning och grundskolechef kan det var en del i att få ordning på skolan. Men allt händer inte på en gång, man får ha förståelse för att det kan ta tid.
Kommer ni att hinna klart med åtgärderna inom Skolinspektionens tidsram?
– Vår bedömning är att vi kommer att hinna klart och kunna svara på det Skolinspektionen efterfrågar.
Tidningen har också pratat med Mariefreds skolas rektor Joakim Graffner.
– Det är bra att Skolinspektionen kommer hit och pekar på det här så att vi blir den skola som vi vill vara. Vi är en bra skola men har en del brister. Det finns detaljer som jag tycker att Skolinspektionen har missuppfattat men överlag har inspektionen samma bild som jag. Det finns ett pågående arbete i många av delarna, konstaterar han.
Det finns dock ett föreläggande från Skolinspektionen som förvånar Joakim Graffner. På lågstadiet finns klasslärare men Skolinspektionen skriver att "eleverna skulle få undervisning av behöriga lärare i fler ämnen om undervisningen istället organiserades utifrån lärarnas behörigheter".
– Det här var en synpunkt som jag inte var beredd på. Vi tycker att det finns en poäng med att elever på lågstadiet har samma lärare och att den trygghet som eleverna får av en klasslärare är viktigare. Vi kommer att behöva följa Skolinspektionen. Vi har behörigt folk, säger Joakim Graffner.
Hanna Lindahl (C) i oppositionen säger så här om Skolinspektionens beslut:
– Det här är allvarliga saker. När det gäller frånvaro och särskilt stöd så har vi i Centerpartiet varit aktiva med att sätta fokus på de frågorna och få med dem i internkontrollplanen framöver, säger Hanna Lindahl, andra vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Sofia Könberg (L) i oppositionen:
– Nu måste Moderaterna och Socialdemokraterna ta problemen på de kommunala skolorna på allvar. Vi har lyft det här länge, säger Sofia Könberg, ledamot i nämnden.
Strängnäspartiet har skrivit en interpellation till barn- och utbildningsnämndens ordförande med anledning av Skolinspektionens beslut. En av frågorna som ställs är "har inte majoriteten känt till bristerna i verksamheten sedan tidigare".