Kockduellens vinnare hemmahopp i festival

I vintras vann Gripsholmsskolans lag bestående av Tilde Widaeus, Saga Alfredsson och Emilia Hammild den riksomfattande Kockduellen. Under veckoslutet står den unga Mariefredstrion åter i fokus.

Emilia Hammild flankeras av kompisarna Saga Alfredsson och Tilde Widaeus. Vinnarna av Kockduellens riksfinal utgör ett ungdomligt inslag i årets foodtruckfestival.

Emilia Hammild flankeras av kompisarna Saga Alfredsson och Tilde Widaeus. Vinnarna av Kockduellens riksfinal utgör ett ungdomligt inslag i årets foodtruckfestival.

Foto: Lars Kilström

Mariefred2019-07-17 20:15

De ska, är tanken, servera minst 700 portioner av en vegetarisk rätt och utgör därmed ett hemmahopp i årets foodtruckfestival, tillika NM.

­– Vi ställer upp för att ha kul, säger Tilde Widaeus.

Trojkan har nyligen gått ut årskurs nio och snart skiljs vännernas vägar. Den 20 augusti flyttar Saga Alfredsson med sin familj till USA.

– Det blir som ett avsked, att vi gör något tillsammans, säger kompisarna.

Tidningen träffar trion i källaren på Gripsholms värdshus där de fått ett extrakök till sitt förfogande.

Under onsdagen började matmästarna att preparera inför festivalen.

Deras vegorätt, som de ibland kallar för "tes" (efter initialerna i förnamnen), består av bland annat egenhändigt bakat tortillabröd, vegofärs, morötter, fänkål och chilli.

– Det var den rätten vi ställde upp med i första omgången av kocktävlingen, den som avgjordes i Strängnäs. Vi blev övertalade av hemkunskapsläraren Jesper Lagerström att ställa upp.

Segern där innebar final på Restaurangakademien i Stockholm.

– Då gjorde vi raggmunk med kikärtor, säger Saga Alfredsson.

Hur kändes det när ni vann?

– Konstigt och överraskande. Det hade vi inte trott.

Men nu blir det ”tes” igen alltså?

– Ja, det känns som att vi har den rätten i blodet, berättar Emilia Hammild.

Trojkan kommer att husera i Svenska kulturpärlors egen truck och får en plats alldeles nedanför värdshuset.

– Det kommer finnas extra mycket för barn att göra den här gången. Matfokus, alltså, och Maria Printz håller i den delen som kopplas ihop lite med vår vagn där de här flickorna ska servera mat, säger Svenska kulturpärlors vd Fredrik Åström.

Det var han som i våras kontaktade Tilde Widaeus, Saga Alfredsson och Emilia Hammild.

– Jag läste i tidningen om när de vann Kockduellen, berättar han.

Vad har du att säga inför deras debut på NM i foodtruck?

– En utmaning, förstås. Det handlar om stora volymer och då är det svårare att sätta smakerna.

Det finns så klart lite nervositet med i bilden nu och någon konstaterar att ”hela släkten kommer”.

Precis som alla andra aktörer är de blivande gymnasisterna med och tävlar om priser i ett flertal kategorier.

– Men det är inte därför vi ställer upp, utan för att ha kul, fastslår trion.

Foodtruckfestivalen arrangeras som alltid av företagarföreningen imariefred.nu.

Flickornas favoriter

Vi frågade vilka maträtter som de unga kockarna gillar allra mest att äta:

Tilde Widaeus: Oxfilé med potatis och bearnaisesås.

Saga Alfredsson: Lax-tacos.

Emilia Hammild: Pasta pesto.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om