De fäktades inte för livet den här gången

Om du är historiskt intresserad, idrottsintresserad och gillar kamp, så kan fäktningsformen Hema vara något för dig. På lördagen syntes några riktiga entusiaster vid Gripsholms slott i Mariefred.

Patrik Jarenius från Strängnäs var en av entusiasterna vid Gripsholms slott på lördagen.

Patrik Jarenius från Strängnäs var en av entusiasterna vid Gripsholms slott på lördagen.

Foto: Ingar Frostberg

Mariefred2019-06-29 16:42

– Den fantastiska gemenskapen får du på köpet.

Det säger Patrik Jarenius, en av entusiasterna, när han ska förklara vad alla människorna utrustade med rejäl skyddsutrustning från topp till tå och långa blanka svärd – egentligen sysslar med.

Hema betyder HistoricalEuropeenMartial Arts, på svenska historisk europeisk kampsport och en relativt nyupptäckt sport förstår man när Patrik Jarenius berättar. Själva kampsporten blankvapenstridskonst, är allt annat än ny, men har under historiens gång mer eller mindre glömts bort.

Under tusen år utbildades krigare i konsten att strida med svärd och sköldar, men när skjutvapnet kom försvann kunskapen.

– Man glömde helt enkelt bort en del av vårt eget kulturhistoriska arv. Men under 90-talet upptäckte entusiaster manualer från från mitten av 1300-talet, berättar Patrik Jarenius.

På den vägen är det. I dag finns ett 20-tal Hema–klubbar i Sverige och cirka 600 utövare, i alla åldrar. Men ska man använda stålvapen måste man vara 16 år. De som är yngre får nöja sig med buff–vapen tillverkade av skumgummi och plast.

Patrik Jarenius har själv hållit på med sporten i fem år.

– När man pratar om kampsport tänker folk oftast på asiatisk kampsort. Men det här handlar om vårt egen kulturarv som vi försöker återuppliva. Det är en seriös sport, det hålls SM varje år och intresset växer väldigt fort.

Liksom sina medfäktare svettas han i värmen och säger:

­– Man behöver ganska snart mycket skydd. För det gör ont. Det kan bli ganska våldsamt. Om man gillar blåmärken så är det här en bra sport.Men det finns ett grundregel som gäller för alla som utövar Hema, betonar Patrik Jarenius.

– Man ska vara bättre vänner efter man har fäktats med varandra, än innan man började.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om