Medaljen i Läggesta från 1600-talet kommer att visas på museum

Medaljen från 1600-talet, som Mattias Birgestam och sambon Frida Crafoord hittade i trädgården i Läggesta, kommer att visas upp på Sörmlands museum. Trots att paret gärna hade sparat den som minne. "Den hade ramats in i det nya växthuset", säger Mattias.

Mattias Birgestam framför fyndplatsen för medaljen och där trädgårdens framtida växthus kommer att stå.

Mattias Birgestam framför fyndplatsen för medaljen och där trädgårdens framtida växthus kommer att stå.

Foto: Angelica Säfvenberg

Läggesta2024-09-02 06:12

Nyheten i korthet

  • Mattias Birgestam och Frida Crafoord hittade en medalj från 1600-talet i sin trädgård i Läggesta.
  • Riksantikvarieämbetet har valt att köpa in medaljen för mellan 1,000 och 2,000 kronor. Den kommer nu att visas på Sörmlands museum i Nyköping.
  • Trots att paret hade velat behålla medaljen som ett minne, är de glada att den nu kommer att bli mer tillgänglig för allmänheten.

Nyligen kom beskedet från Riksantikvarieämbetet att de väljer att köpa in 1600-talsmedaljen från Nederländerna som Mattias Birgestam, 36, hittade efter ett spadtag i trädgården. I framtiden kommer den att visas på Sörmlands museum i Nyköping.

– Länsstyrelsen har förtur på allting innan 1850-talet i ädla eller halvädla metaller. Det står i kultur- och miljölagen, berättar han.

Som kompensation för att medaljen nu tillfaller museet får de en ekonomisk ersättning. Enligt Mattias rör det sig som tidigare beräknat på mellan 1 000 och 2 000 kronor.

– Det hade varit kul att spara den och rama in den i växthuset i det hörn där den hittades. Vi har gott om minnen och bildbevis så på något sätt kommer vi att visualisera fyndet. Även om det nu inte blev med den faktiska medaljen, säger han.

Trots att de inte kommer att få behålla den så är han samtidigt glad över att den nu kommer att bli mer tillgänglig för allmänheten.

undefined
En närbild på det ovanliga fyndet från Läggesta som Mattias Birgestam och Frida Crafoord hittade.

– Det blir så klart lättare att se den där än i vår trädgård. Förhoppningsvis kommer den att putsas upp så den kommer att må bättre på museet.

När är planen att medaljen kommer att lämnas över?

– Vi kommer att åka till länsstyrelsen när vi har vägarna förbi Nyköping eller skicka den. Det finns inget bestämt datum utan det är mer när det passar för oss. Den har legat här i 350 år så vi har ingen direkt tidspress på oss.

Troligen kommer detta att ske inom ett par veckor, berättar Mattias. Om det på något sätt kommer att synas att paret från Läggesta hittade medaljen när den nu blir offentlig har han svårt att se.

– Jag har inte sett något liknade tidigare på något museum, så det blir nog mer dold ära och berömmelse. 

undefined
Mattias Birgestam tycker att det känns bra att fler snart kommer att få möjlighet att ta del av 1600-tals medaljen.
undefined
Några av de krukskärvor, som enligt experter är från 1800-talet, hittades nära medaljen.

Sedan det historiska fyndet gjordes för några veckor sedan har även stengods från 1800-talets hittats på tomten, vilket ett besök från en av Antikrundans experter kunde bekräfta. 

– Vi har hittat mer allt eftersom över hela området egentligen. Krukskärvorna som vi hittat låg även i nära anslutning till medaljen.

Hur har uppmärksamheten varit efter att ni hittade fyndet?

– Det som är mest spännande är att se vad andra kommenterar i sociala medier. Vissa har sagt att det hade kunnat varit någon idrottsklubbsmedalj eller att "staten bara snor allt". Det är verkligen högt och lågt. 

Vad paret själva har sett finns det inte möjlighet i nuläget att använda sig av en metalldetektor för att ta reda på om det finns fler historiska föremål i trädgården. Något som inte skulle vara omöjligt, enligt Mattias.

– Det är hårda krav på det när det kommer till fornfynd. Jag tycker det är synd för vi går miste om mycket kultur med de här begränsningarna i Sverige. 

undefined
"Skillnaden nu att minnet blir i pappersform istället för i fysisk form", säger Mattias Birgestam om att medaljen snart kommer att överlämnas till länsstyrelsen.

Enligt Mattias är det inte aktuellt att ens försöka göra en ansökan. Men trots dessa krav så stoppar det inte deras planer för resten av trädgården. 

– Vi har fått beslut från länsstyrelsen att de inte behöver göra någon mer koll. Det fanns inga förväntningar på att ens hitta en medalj från första början. Det finns inget som tyder på att det skulle finnas fler, för då hade vi troligen redan hittat det vid samma plats, förklarar han.

För paret var det en självklarhet att berätta och ta reda på mer efter att de hittade medaljen. 

– Vi tycker att det är viktigt att kultur bevaras. Vi hade ändå inte tänkt att sälja den vidare så det känns som en fin gest att den nu kommer att visas på museet.

undefined
Sörmlands museum i Nyköping där medaljen kommer att visas i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!