Tarmcancer ökar bland yngre

Tarmcancer blir allt vanligare bland personer under 50 Är och processad mat och alkohol bedöms vara riskfaktorer, skriver SVT Nyheter.

Processad mat pekas ut som en riskfaktor för tarmcancer. Arkivbild.

Processad mat pekas ut som en riskfaktor för tarmcancer. Arkivbild.

Foto: Helena Landstedt/TT

VÄrd2023-07-18 07:30

Tarmcancer blir allt vanligare bland personer under 50 Är och processad mat och alkohol bedöms vara riskfaktorer, skriver SVT Nyheter.

UngefÀr fyra personer under 50 Är, per 100 000 invÄnare i Sverige, drabbades av tarmcancer pÄ 1970-talet. Motsvarande siffra de senaste tio Ären har varit drygt sex personer, visar statistik frÄn Socialstyrelsen.

Fallen ökar Àven internationellt.

Troliga orsaker till varför tjock- och Àndtarmscancer ökar i yngre mÄlgrupper kan vara livsstilsförÀndringar som vad vi Àter, dricker och hur vi rör pÄ oss.

– Vi vet att rött kött, fettrik och processad mat Ă€r riskfaktorer, sĂ€ger Anna Martling, överlĂ€kare och professor i kirurgi vid Karolinska Institutet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!