SÄ mÄnga krogar har smittskyddet stÀngt

Totalt 39 restauranger och barer har hittills fÄtt stÀnga pÄ grund av smittorisk, efter beslut frÄn smittskyddslÀkare.
–GĂ€sterna lyssnar inte pĂ„ oss, speciellt inte om de har druckit. DĂ„ försvinner vettet och det blir en svĂ„r situation, sĂ€ger Isabelle KĂ€llström, chef pĂ„ en restaurang som har fĂ„tt stĂ€nga.

Foto: Thomas Johansson

SamhÀlle och vÀlfÀrd2020-07-04 08:50

Sedan i onsdags fÄr kommunerna pÄ egen hand fatta beslut om att stÀnga krogar som bedöms inte följa FolkhÀlsomyndighetens regler. Innan dess har makten legat hos regionernas smittskyddslÀkare som under vÄr och sommar 39 gÄnger stÀngt en krog av smittskyddsskÀl, enligt en kartlÀggning frÄn TT. Alla krogarna har kunnat öppna igen, ofta inom mycket kort.

En krog som fick stÀnga i början av maj Àr Linnéterrassen i Göteborg. NÀr beslutet kom kÀnde restaurangledningen att beslutet var orÀttvist och sade att man skulle överklaga till förvaltningsrÀtten. Men ledningen Ängrade sig.

– Vi gjorde inte det eftersom vi fick öppna igen efter helgen, sĂ€ger Isabelle KĂ€llström, restaurangchef pĂ„ LinnĂ©terrassen.

NÀr krogen öppnade pÄ nytt var det med mer avstÄnd och plexiglas mellan en del platser.

– Nu vet vi att vi gör rĂ€tt. Det var nya regler för alla och det Ă€r vĂ€ldigt svĂ„rt att veta hur man ska göra eftersom mycket Ă€r tolkningsfrĂ„gor. Det var skönt att fĂ„ ett godkĂ€nnande för vi vill inte göra fel heller. SĂ„ pĂ„ sĂ„ sĂ€tt var det positivt ocksĂ„ att de var hĂ€r och kontrollerade, sĂ€ger Isabelle KĂ€llström.

Stockholm sticker ut

Över hĂ€lften av krogarna som har fĂ„tt stĂ€nga finns i Region Stockholm. Mycket pĂ„ grund av en aktiv miljöförvaltning i Stockholms stad som gjort ett stort antal inspektioner som smittskyddsenheten har fĂ„tt bedöma, berĂ€ttar Per Follin, smittskyddslĂ€kare vid Region Stockholm.

– NĂ€r vi stĂ€ngde de första krogarna hade det ett stort signalvĂ€rde. Jag tror att mĂ„nga skĂ€rpte sig med automatik, sĂ€ger han.

I flera regioner har dock ingen restaurang behövt stÀnga efter beslut frÄn smittskyddslÀkare. Men det har fortfarande inneburit arbete, berÀttar Malin Bengnér, smittskyddslÀkare vid Region Jönköpings lÀn.

– Det har varit kĂ€nnbart Ă€ndĂ„. Jag Ă€r ensam smittskyddslĂ€kare pĂ„ 13 kommuner, sĂ„ jag Ă€r glad för den hĂ€r lagĂ€ndringen dĂ€r bĂ„de tillsyn och beslut ligger pĂ„ samma enhet, sĂ€ger hon.

För det mesta har följsamheten varit bra i regionen, tycker BengnĂ©r. Även om enstaka krogar har fĂ„tt anmĂ€rkningar.

– Men de har Ă€ndrat sina arbetssĂ€tt och följt rĂ„den vid upprepad kontroll. SĂ„ det har aldrig gĂ„tt vidare till ett stĂ€ngningsbeslut, sĂ€ger smittskyddslĂ€karen.

"BrÄttom inför pÄsk"

Att hela beslutsansvaret flyttas frÄn smittskyddslÀkare till kommunerna Àr bra, enligt Bitte BrÄstad, chefsjurist pÄ FolkhÀlsomyndigheten. Egentligen ville myndigheten att kommunerna skulle ha hela ansvaret frÄn början.

– Ja, vi diskuterade det. Men det gick inte av lagtekniska skĂ€l, sĂ€ger Bitte BrĂ„stad.

FolkhÀlsomyndigheten hade dÀremot juridisk möjlighet att ge smittskyddslÀkare befogenhet att stÀnga krogar av smittskyddsskÀl. Och de nya bestÀmmelserna behövde komma pÄ plats snabbt.

– Det var sĂ„ brĂ„ttom inför pĂ„sk. Vi hade krismöte med regioner och turistorter och vi hade ju sett att restauranger var en stor smittkĂ€lla i Alperna, sĂ€ger Bitte BrĂ„stad.

Nu blir smittskyddslÀkarna avlastade och kommunerna har andra verktyg Àn att stÀnga ner ett stÀlle.

– I stĂ€llet för ett stĂ€ngningsbeslut kan man till exempel ge ett förelĂ€ggande som sĂ€ger att man inte fĂ„r ha öppet efter klockan 23, sĂ€ger Bitte BrĂ„stad.

– Problem har framför allt uppstĂ„tt efter klockan 23, dĂ„ man har slutat Ă€ta och i stĂ€llet dricker. Det Ă€r svĂ„rt för restaurangerna att fĂ„ gĂ€sterna att ta ansvar dĂ„.

Fakta: FolkhÀlsomyndighetens regler

FolkhÀlsomyndigheten har listat ÄtgÀrder som krogar mÄste vidta för att förhindra smittspridningen av coronaviruset. Dessa Àr:

‱ Motverka trĂ€ngsel.

‱ Endast tillĂ„ta sittande sĂ€llskap.

‱ Erbjuda handtvĂ€tt och handsprit.

‱ Informera gĂ€ster och personal om hur smittspridning förhindras.

‱ LĂ„ta gĂ€ster ha minst en meter till andra sĂ€llskap (nytt frĂ„n och med 7 juli).

KÀlla: FolkhÀlsomyndigheten


Fakta: SÄ mÄnga krogar har stÀngts

Region Stockholm: 22

Region Östergötland: 5

VÀstra Götalandsregionen: 3

Region Dalarna: 2

Region Halland: 1

Region Norrbotten: 1

Region SkÄne: 1

Region Sörmland: 1

Region VĂ€rmland: 1

Region VĂ€stmanland: 1

Region Örebro lĂ€n: 1

Region Blekinge: 0

Region Gotland: 0

Region GĂ€vleborg: 0

Region JĂ€mtland HĂ€rjedalen: 0

Region Jönköpings lÀn : 0

Region Kalmar lÀn: 0

Region Kronoberg: 0

Region Uppsala: 0

Region VĂ€sterbotten: 0

Region VĂ€sternorrland: 0

Samtliga restauranger har öppnat igen. Perioden Àr frÄn och med 25 mars till och med 30 juni och gÀller krogar som stÀngts med beslut frÄn regionernas smittskyddslÀkare. Det var under den perioden som regionerna hade ansvaret. FrÄn och med juli har kommunerna tagit över det ansvaret enligt en ny tillfÀllig lag.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!