Sedan i onsdags fÄr kommunerna pÄ egen hand fatta beslut om att stÀnga krogar som bedöms inte följa FolkhÀlsomyndighetens regler. Innan dess har makten legat hos regionernas smittskyddslÀkare som under vÄr och sommar 39 gÄnger stÀngt en krog av smittskyddsskÀl, enligt en kartlÀggning frÄn TT. Alla krogarna har kunnat öppna igen, ofta inom mycket kort.
En krog som fick stÀnga i början av maj Àr Linnéterrassen i Göteborg. NÀr beslutet kom kÀnde restaurangledningen att beslutet var orÀttvist och sade att man skulle överklaga till förvaltningsrÀtten. Men ledningen Ängrade sig.
ââVi gjorde inte det eftersom vi fick öppna igen efter helgen, sĂ€ger Isabelle KĂ€llström, restaurangchef pĂ„ LinnĂ©terrassen.
NÀr krogen öppnade pÄ nytt var det med mer avstÄnd och plexiglas mellan en del platser.
ââNu vet vi att vi gör rĂ€tt. Det var nya regler för alla och det Ă€r vĂ€ldigt svĂ„rt att veta hur man ska göra eftersom mycket Ă€r tolkningsfrĂ„gor. Det var skönt att fĂ„ ett godkĂ€nnande för vi vill inte göra fel heller. SĂ„ pĂ„ sĂ„ sĂ€tt var det positivt ocksĂ„ att de var hĂ€r och kontrollerade, sĂ€ger Isabelle KĂ€llström.
Stockholm sticker ut
Ăver hĂ€lften av krogarna som har fĂ„tt stĂ€nga finns i Region Stockholm. Mycket pĂ„ grund av en aktiv miljöförvaltning i Stockholms stad som gjort ett stort antal inspektioner som smittskyddsenheten har fĂ„tt bedöma, berĂ€ttar Per Follin, smittskyddslĂ€kare vid Region Stockholm.
ââNĂ€r vi stĂ€ngde de första krogarna hade det ett stort signalvĂ€rde. Jag tror att mĂ„nga skĂ€rpte sig med automatik, sĂ€ger han.
I flera regioner har dock ingen restaurang behövt stÀnga efter beslut frÄn smittskyddslÀkare. Men det har fortfarande inneburit arbete, berÀttar Malin Bengnér, smittskyddslÀkare vid Region Jönköpings lÀn.
ââDet har varit kĂ€nnbart Ă€ndĂ„. Jag Ă€r ensam smittskyddslĂ€kare pĂ„ 13 kommuner, sĂ„ jag Ă€r glad för den hĂ€r lagĂ€ndringen dĂ€r bĂ„de tillsyn och beslut ligger pĂ„ samma enhet, sĂ€ger hon.
För det mesta har följsamheten varit bra i regionen, tycker BengnĂ©r. Ăven om enstaka krogar har fĂ„tt anmĂ€rkningar.
ââMen de har Ă€ndrat sina arbetssĂ€tt och följt rĂ„den vid upprepad kontroll. SĂ„ det har aldrig gĂ„tt vidare till ett stĂ€ngningsbeslut, sĂ€ger smittskyddslĂ€karen.
"BrÄttom inför pÄsk"
Att hela beslutsansvaret flyttas frÄn smittskyddslÀkare till kommunerna Àr bra, enligt Bitte BrÄstad, chefsjurist pÄ FolkhÀlsomyndigheten. Egentligen ville myndigheten att kommunerna skulle ha hela ansvaret frÄn början.
ââJa, vi diskuterade det. Men det gick inte av lagtekniska skĂ€l, sĂ€ger Bitte BrĂ„stad.
FolkhÀlsomyndigheten hade dÀremot juridisk möjlighet att ge smittskyddslÀkare befogenhet att stÀnga krogar av smittskyddsskÀl. Och de nya bestÀmmelserna behövde komma pÄ plats snabbt.
ââDet var sĂ„ brĂ„ttom inför pĂ„sk. Vi hade krismöte med regioner och turistorter och vi hade ju sett att restauranger var en stor smittkĂ€lla i Alperna, sĂ€ger Bitte BrĂ„stad.
Nu blir smittskyddslÀkarna avlastade och kommunerna har andra verktyg Àn att stÀnga ner ett stÀlle.
ââI stĂ€llet för ett stĂ€ngningsbeslut kan man till exempel ge ett förelĂ€ggande som sĂ€ger att man inte fĂ„r ha öppet efter klockan 23, sĂ€ger Bitte BrĂ„stad.
ââProblem har framför allt uppstĂ„tt efter klockan 23, dĂ„ man har slutat Ă€ta och i stĂ€llet dricker. Det Ă€r svĂ„rt för restaurangerna att fĂ„ gĂ€sterna att ta ansvar dĂ„.