Giftet i fet Östersjöfisk har slutat minska

Dioxinhalterna i fet Östersjöfisk har sjunkit under lĂ„ng tid. Men minskningen av miljögifterna har avstannat – till viss del pĂ„ grund av fossila brĂ€nslen, enligt Livsmedelsverkets toxikolog Emma Halldin Ankarberg.

NyfÄngad strömming. Arkivbild.

NyfÄngad strömming. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Miljö2021-02-11 20:59

Fossila brÀnslen som bensin, kol och olja har pÄ senare Är pekats ut som ett existentiellt hot eftersom de bidrar till klimatförÀndringarna.

En mindre uppmĂ€rksammad konsekvens av förbrĂ€nningen av dem Ă€r utslĂ€pp av sĂ„ kallade dioxiner, lĂ„nglivade miljögifter som Ă€r skadliga för mĂ€nniskors hĂ€lsa. Gifterna finns i mĂ„nga livsmedel i Sverige, men Ă€r sĂ€rskilt koncentrerade i fet Östersjöfisk.

"Behöver samarbete"

Halterna Àr betydligt lÀgre i dag Àn för femtio Är sedan, enligt Emma Halldin Ankarberg.

– Jag Ă€r född i början av 70-talet, och dĂ„ var dioxinhalterna i bröstmjölk tio gĂ„nger högre Ă€n vad de Ă€r i dag, sĂ€ger hon.

Men minskningen har avstannat pÄ senare Är.

– Det beror pĂ„ att vi fortfarande brĂ€nner sopor och fossila brĂ€nslen, men ocksĂ„ pĂ„ skogsbrĂ€nder och vulkanutbrott som ocksĂ„ slĂ€pper ut dioxiner och som Ă€r svĂ„ra att göra nĂ„gonting Ă„t.

Hon nÀmner kolbrÀnning i östeuropeiska lÀnder som ett problem.

– Vi behöver ett internationellt samarbete för att fĂ„ bort kolbrĂ€nning i till exempel Östeuropa. Det ger upphov till Ă€mnen som flyger hit i atmosfĂ€ren och landar hos oss eftersom det Ă€r kallt hĂ€r, sĂ€ger Halldin Ankarberg.

"Tar sÄ lÄng tid"

Livsmedelsverket uppmanar sedan tidigare till Ă„terhĂ„llsam konsumtion av den feta Östersjöfisken. Barn, unga och kvinnor i fertil Ă„lder ska begrĂ€nsa sitt intag till 2–3 gĂ„nger per Ă„r, och andra till högst en gĂ„ng i veckan.

Emma Halldin Ankarberg Àr pessimistisk inför möjligheten att kunna slopa rekommendationen att begrÀnsa intaget.

– Jag har lite svĂ„rt att se inom överskĂ„dlig framtid att vi skulle kunna Ă€ta helt utan restriktioner. Det Ă€r möjligt att vi framöver, om halterna fortsĂ€tter sjunka, kan Ă€ta fet Östersjöfisk lite oftare, men det tar sĂ„ lĂ„ng tid för halterna att sjunka.

Fakta: Livsmedelsverkets fiskrÄd

Fertila kvinnor, barn, ungdomar, gravida och ammande uppmanas att begrĂ€nsa konsumtionen av vissa fiskar till 2–3 gĂ„nger om Ă„ret. Andra grupper kan Ă€ta fiskarna högst en gĂ„ng i veckan.

1. VildfĂ„ngad lax och öring frĂ„n Östersjön, Bottniska viken, VĂ€nern och VĂ€ttern. Även lax som Ă€r fĂ„ngad i Ă€lvarna omfattas.

2. Strömming/sill frĂ„n Östersjön och Bottniska viken.

3. VildfÄngad sik frÄn VÀnern och VÀttern.

4. VildfÄngad röding frÄn VÀttern.

KĂ€lla: Livsmedelsverket

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om