Fermenterad strömming som jÀst i flera veckor innan den tas ur burken och försvinner ned i matstrupar runt om i landet. Till stor glÀdje för mÄnga.
ââ Det Ă€r himmelskt, sĂ€ger Boo Dahlin, medlem i Surströmmingsakademien, en intresseförening för att frĂ€mja surströmmingstraditionen.
Men den frÀna doften vÀcker ocksÄ starka, negativa kÀnslor.
ââBry dig inte om doften frĂ„n syrorna som har fermenterats, det Ă€r den första spĂ€rren. VĂ€nta tills du Ă€ter strömmingen, och vĂ„ga prova bara en liten bit, sĂ€ger Dahlin, som ett allmĂ€nt tips till den tveksamma.
Fermenterad mat
Surströmmingskulturen har varit pÄ nedgÄng sedan 1999 nÀr föreningen bildades. Dahlin, som tidigare var ordförande, sÀger att runt en miljon burkar producerades till premiÀren 1999, och att siffran har sjunkit till omkring 700 000 burkar till Ärets premiÀr. Men entusiasterna hoppas att intresset för fermenterad mat i största allmÀnhet ska leda till ett uppsving Àven för surströmmingen.
ââIntresset för fermenterad mat Ă€r mer aktuellt nu Ă€n för nĂ„gra Ă„r sedan. Yngre mĂ€nniskor provar att Ă€ta surströmming och gör det kanske pĂ„ nĂ„got annat sĂ€tt Ă€n vi gamlingar, som Ă€ter den med potatis och lök, sĂ€ger Dahlin.
Coronapandemin stÀller till det för arbetet med att nÄ ut med den sÀregna matkulturen, eftersom evenemang med fler Àn 50 deltagare har förbjudits för att minska risken för smittspridning.
LivesÀnds pÄ nÀtet
BygdegÄrdsföreningen i Kallax utanför LuleÄ producerar sin egen surströmming, och brukar ha ett 100-tal gÀster pÄ premiÀrerna. I Är har evenemanget begrÀnsats till ett tÀlt utanför bygdegÄrden med 20 gÀster, sÀger Ulf Lindgren som Àr en av arrangörerna.
Huvuddelen av evenemanget livesÀnds pÄ nÀtet frÄn en studio inne i bygdegÄrden. Ulf Lindgren hoppas att livesÀndningen paradoxalt nog kan leda till att Ànnu fler fÄr ta del av surströmmingskulturen, bland annat genom en surströmmingsskola som riktar sig till nybörjare.
ââNormalt Ă€r vi 100 personer i bygdegĂ„rden, nu Ă€r vi kanske 100 000 eftersom alla kan titta. Det ska bli otroligt spĂ€nnande, det kĂ€nns roligare Ă€n vanligt, sĂ€ger Lindgren.
BÀttre Àn vanligt
Boo Dahlin Àter den doftande rÀtten Äret runt, och Àr förhoppningsfull inför Ärets jÀsta fÄngst. Han har en burk hemma i kylskÄpet i Huddinge som vÀntar pÄ att öppnas.
ââI Ă„r sĂ€ger alla salterier att surströmmingen Ă€r bĂ€ttre, eftersom den kunde fiskas nĂ€r vattnet var kallt. Och juni har varit varmt, sĂ„ det har gĂ„tt att hĂ„lla en bra jĂ€sprocess, sĂ€ger Dahlin.