Pandemin skickar ut surströmmingen pÄ nÀtet

SurströmmingspremiÀren firas av tradition den tredje torsdagen i augusti varje Är, men pandemin tvingar entusiasterna att tÀnka nytt. Kanske kan coronakrisen leda till att fler fÄr upp ögonen för den jÀsta fisken?

En burk av Kallax bygdegÄrdsförenings egna surströmming, Grand Kallax. PÄ bilden frÄn 2016 öppnas den av statsminister Stefan Löfven vid surströmmingspremiÀren i Kallax.

En burk av Kallax bygdegÄrdsförenings egna surströmming, Grand Kallax. PÄ bilden frÄn 2016 öppnas den av statsminister Stefan Löfven vid surströmmingspremiÀren i Kallax.

Foto: Susanne Lindholm/TT

Mat & dryck2020-08-20 07:40

Fermenterad strömming som jÀst i flera veckor innan den tas ur burken och försvinner ned i matstrupar runt om i landet. Till stor glÀdje för mÄnga.

–  Det Ă€r himmelskt, sĂ€ger Boo Dahlin, medlem i Surströmmingsakademien, en intresseförening för att frĂ€mja surströmmingstraditionen.

Men den frÀna doften vÀcker ocksÄ starka, negativa kÀnslor.

– Bry dig inte om doften frĂ„n syrorna som har fermenterats, det Ă€r den första spĂ€rren. VĂ€nta tills du Ă€ter strömmingen, och vĂ„ga prova bara en liten bit, sĂ€ger Dahlin, som ett allmĂ€nt tips till den tveksamma.

Fermenterad mat

Surströmmingskulturen har varit pĂ„ nedgĂ„ng sedan 1999 nĂ€r föreningen bildades. Dahlin, som tidigare var ordförande, sĂ€ger att runt en miljon burkar producerades till premiĂ€ren 1999, och att siffran har sjunkit till omkring 700 000 burkar till Ă„rets premiĂ€r. Men entusiasterna hoppas att intresset för fermenterad mat i största allmĂ€nhet ska leda till ett uppsving Ă€ven för surströmmingen.

– Intresset för fermenterad mat Ă€r mer aktuellt nu Ă€n för nĂ„gra Ă„r sedan. Yngre mĂ€nniskor provar att Ă€ta surströmming och gör det kanske pĂ„ nĂ„got annat sĂ€tt Ă€n vi gamlingar, som Ă€ter den med potatis och lök, sĂ€ger Dahlin.

Coronapandemin stÀller till det för arbetet med att nÄ ut med den sÀregna matkulturen, eftersom evenemang med fler Àn 50 deltagare har förbjudits för att minska risken för smittspridning.

LivesÀnds pÄ nÀtet

BygdegÄrdsföreningen i Kallax utanför LuleÄ producerar sin egen surströmming, och brukar ha ett 100-tal gÀster pÄ premiÀrerna. I Är har evenemanget begrÀnsats till ett tÀlt utanför bygdegÄrden med 20 gÀster, sÀger Ulf Lindgren som Àr en av arrangörerna.

Huvuddelen av evenemanget livesÀnds pÄ nÀtet frÄn en studio inne i bygdegÄrden. Ulf Lindgren hoppas att livesÀndningen paradoxalt nog kan leda till att Ànnu fler fÄr ta del av surströmmingskulturen, bland annat genom en surströmmingsskola som riktar sig till nybörjare.

– Normalt Ă€r vi 100 personer i bygdegĂ„rden, nu Ă€r vi kanske 100 000 eftersom alla kan titta. Det ska bli otroligt spĂ€nnande, det kĂ€nns roligare Ă€n vanligt, sĂ€ger Lindgren.

BÀttre Àn vanligt

Boo Dahlin Àter den doftande rÀtten Äret runt, och Àr förhoppningsfull inför Ärets jÀsta fÄngst. Han har en burk hemma i kylskÄpet i Huddinge som vÀntar pÄ att öppnas.

– I Ă„r sĂ€ger alla salterier att surströmmingen Ă€r bĂ€ttre, eftersom den kunde fiskas nĂ€r vattnet var kallt. Och juni har varit varmt, sĂ„ det har gĂ„tt att hĂ„lla en bra jĂ€sprocess, sĂ€ger Dahlin.

Fakta: Surströmming

Surströmming mognar i saltlake.

RÄvaran till surströmming Àr lekmogen mager strömming som fÄngas pÄ försommaren.

Fisken lÀggs i saltlake och fÄr mogna i upp till Ätta veckor innan den lÀggs pÄ burk.

DÄ har den genomgÄtt en fermenteringsprocess under pÄverkan av mjölksyrabakterier, vilket ger surströmmingen dess karaktÀristiska lukt och smak.

SurströmmingspremiÀren Àr enligt tradition den tredje torsdagen i augusti.

KÀllor: Livsmedelsverket, matforskaren Richard Tellström

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!