En privatperson anmĂ€lde flera havredrycksproducenter till miljöförvaltningarna i de kommuner dĂ€r företagen har sina huvudkontor och pĂ„pekade att dryckerna pĂ„stods innehĂ„lla ânaturliga sockerarterâ, skriver Göteborgs-Posten.
Enligt anmÀlaren Àr det inte korrekt dÄ sockerarten maltos som finns i havredrycken uppkommer först under tillverkningsprocessen.
Vilseledande pÄstÄende
Nu har miljöförvaltningen i Malmö â som utrett fallet Oatly â kommit fram till att pĂ„stĂ„endet om att deras havredryck innehĂ„ller ânaturliga sockerarter frĂ„n havreâ Ă€r vilseledande. "Majoriteten av sockerarterna som finns i denna produkt kan inte betraktas komma naturligt frĂ„n havre, utifrĂ„n Livsmedelsverkets definition av ordet naturligâ, skriver miljöförvaltningen i sitt förelĂ€ggande till Oatly.
VĂ€ljer att ta strid
Oatly har dock inga planer pÄ att ta bort mÀrkningen, utan har överklagat beslutet till lÀnsstyrelsen i SkÄne.
ââVĂ„r tillverkningsprocess har inte som Ă€ndamĂ„l att skapa socker eller maltos, utan att skapa flytande havre. Om man bearbetar havre pĂ„ det sĂ€ttet sĂ„ bildas maltos automatiskt, sĂ€ger kommunikationschefen Linda Nordgren till GP.
Miljöförvaltningarna i de övriga kommunerna har kommit fram till samma slutsats för havredrycksproducenterna med sÀte i deras respektive kommuner. I de fallen har företagen gÄtt med pÄ att Àndra pÄ förpackningarna och i marknadsföringen.