Europeisk vandringsgrÀshoppa beskrevs av Carl von Linné redan 1758. Drygt 260 Är senare Àr den nu pÄ vÀg att hoppa upp pÄ tallriken.
EU-kommissionen har nÀmligen godkÀnt att denna grÀshoppsart börjar sÀljas som livsmedel.
ââVi har ju varit med och röstat igenom det hĂ€r som medlemsland och Europeiska sĂ€kerhetsmyndigheten har gĂ„tt igenom datan sĂ„ vi litar helt och fullt pĂ„ det hĂ€r, sĂ€ger Astrid Walles Granberg, rĂ„dgivare pĂ„ Livsmedelsverket.
SvÄrt för nya livsmedel
Beslutet innebÀr att det företag som skickade in ansökan kommer att fÄ ensamrÀtt pÄ försÀljningen av grÀshoppan i fem Är.
TT: Betyder dÄ detta att gemene svensk inom en snar framtid kommer att servera grÀshoppa till söndagsmiddagen?
ââOm man fĂ„r lĂ„ta historien vara vĂ€gledande Ă€r svaret nej, sĂ€ger Richard Tellström, docent i mĂ„ltidskunskap och expert pĂ„ matkultur och mĂ„ltidshistoria vid SLU Future Food.
Han pekar pÄ att det rent historiskt har varit svÄrt att lansera ett helt nytt livsmedel pÄ marknaden och drar paralleller till nÀr potatisen skulle introduceras för en milt sagt skeptisk svensk publik pÄ 1700-talet. Först omkring 80 Är efter premiÀren blev potatisen accepterad.
Ofta krÀver ett nytt livsmedel flera introduktioner för att slÄ igenom, enligt Tellström.
ââEtt sĂ„nt exempel Ă€r fullkornspasta. Det lanserades pĂ„ 90-talet men det var först efter tredje lanseringen dĂ„ man hade gjort om bĂ„de förpackningen, tilltalet och reklamen och la fokus pĂ„ hĂ€lsofördelar som man lyckades.
Finns allergirisk
För den som Àr sugen pÄ att fÄ sig lite grÀshoppor till livs gÀller det att man Àr medveten om att det finns allergirisker.
ââOm man Ă€r allergisk mot skaldjur eller dammkvalster finns det en ganska stor risk att man kan fĂ„ allergiska reaktioner Ă€ven mot de hĂ€r arterna, sĂ€ger Astrid Walles Granberg, och syftar bĂ„de pĂ„ Europeisk grĂ€shoppa och övriga insekter som sĂ€ljs som livsmedel inom EU.