Grönt ljus för grĂ€shoppor – matexpert skeptisk

FÄr det lov att vara en portion grÀshoppor? Ja tack, svarar EU som nu har godkÀnt att insekten fÄr sÀljas som livsmedel. Men den som hungrar efter försÀljningsframgÄngar lÀr bli besviken, spÄr mathistorikern Richard Tellström.

EU-kommissionen har gett sitt godkÀnnande till att Europeisk vandringsgrÀshoppa fÄr sÀljas som livsmedel. PÄ bilden syns en annan art. Arkivbild.

EU-kommissionen har gett sitt godkÀnnande till att Europeisk vandringsgrÀshoppa fÄr sÀljas som livsmedel. PÄ bilden syns en annan art. Arkivbild.

Foto: Leif Blom/TT

Livsmedel2021-11-18 19:56

Europeisk vandringsgrÀshoppa beskrevs av Carl von Linné redan 1758. Drygt 260 Är senare Àr den nu pÄ vÀg att hoppa upp pÄ tallriken.

EU-kommissionen har nÀmligen godkÀnt att denna grÀshoppsart börjar sÀljas som livsmedel.

– Vi har ju varit med och röstat igenom det hĂ€r som medlemsland och Europeiska sĂ€kerhetsmyndigheten har gĂ„tt igenom datan sĂ„ vi litar helt och fullt pĂ„ det hĂ€r, sĂ€ger Astrid Walles Granberg, rĂ„dgivare pĂ„ Livsmedelsverket.

SvÄrt för nya livsmedel

Beslutet innebÀr att det företag som skickade in ansökan kommer att fÄ ensamrÀtt pÄ försÀljningen av grÀshoppan i fem Är.

TT: Betyder dÄ detta att gemene svensk inom en snar framtid kommer att servera grÀshoppa till söndagsmiddagen?

– Om man fĂ„r lĂ„ta historien vara vĂ€gledande Ă€r svaret nej, sĂ€ger Richard Tellström, docent i mĂ„ltidskunskap och expert pĂ„ matkultur och mĂ„ltidshistoria vid SLU Future Food.

Han pekar pÄ att det rent historiskt har varit svÄrt att lansera ett helt nytt livsmedel pÄ marknaden och drar paralleller till nÀr potatisen skulle introduceras för en milt sagt skeptisk svensk publik pÄ 1700-talet. Först omkring 80 Är efter premiÀren blev potatisen accepterad.

Ofta krÀver ett nytt livsmedel flera introduktioner för att slÄ igenom, enligt Tellström.

– Ett sĂ„nt exempel Ă€r fullkornspasta. Det lanserades pĂ„ 90-talet men det var först efter tredje lanseringen dĂ„ man hade gjort om bĂ„de förpackningen, tilltalet och reklamen och la fokus pĂ„ hĂ€lsofördelar som man lyckades.

Finns allergirisk

För den som Àr sugen pÄ att fÄ sig lite grÀshoppor till livs gÀller det att man Àr medveten om att det finns allergirisker.

– Om man Ă€r allergisk mot skaldjur eller dammkvalster finns det en ganska stor risk att man kan fĂ„ allergiska reaktioner Ă€ven mot de hĂ€r arterna, sĂ€ger Astrid Walles Granberg, och syftar bĂ„de pĂ„ Europeisk grĂ€shoppa och övriga insekter som sĂ€ljs som livsmedel inom EU.

Fakta: Insekter som livsmedel

Olika typer av insekter och produkter som Àr framstÀllda ur dem, Àr exempel pÄ nya livsmedel. Inom EU har de inte Àtits under tillrÀckligt lÄng tid för att vi ska kunna veta att det Àr ofarligt.

Det innebÀr att Àven om insekter mycket vÀl kan vara bra mat, sÄ ska insektsarterna riskbedömas och godkÀnnas av EU-kommissionen innan de fÄr sÀljas.

Det som mÄste bedömas Àr att en viss insektsart inte har naturliga gifter i sig eller Àr tillverkad pÄ ett sÀtt som gör att det kan innehÄlla smittor eller gifter. Det Àr inte heller ovanligt att insektsarter , framförallt mjölmask och syrsor, kan leda till allergi och korsallergi, sÀrskilt hos skaldjursallergiker.

Före den 1 januari 2018 fanns en annan lagstiftning om nya livsmedel, dÀr det inte var tydligt att hela och malda hela insekter ingick. De flesta EU-lÀnder, dÀribland Sverige, tolkade den lagstiftningen som att Àven hela insekter mÄste godkÀnnas av EU-kommissionen innan de sÀljs. NÄgra lÀnder som Finland, Danmark och Holland har tolkat lagstiftningen pÄ ett annat sÀtt och tillÄtit försÀljning.

FrÄgan togs till EU-domstolen, och den 1 oktober 2020 kom den fram till att hela och malda hela insekter inte berördes av den gamla lagstiftningen. Det innebÀr att det under en övergÄngsperiod blir tillÄtet att sÀlja hela insekter i alla EU-lÀnder.

KĂ€lla: Livsmedelsverket

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!