Svensken fortsÀtter att Àta för mycket salt

Vi i Sverige fÄr i oss alldeles för mycket salt. Men att komma med pekpinnar till individen rÀcker inte menar experter. Nu ligger bollen hos livsmedelsindustrin.

Nu ska livsmedelsindustrin enas om lÀgre salthalter i maten. Arkivbild.

Nu ska livsmedelsindustrin enas om lÀgre salthalter i maten. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

HĂ€lsa2023-02-25 06:30

SaltÀtandet mÄste ner. Det anser i alla fall Livsmedelsverket som nyligen gjort en sammanstÀllning av data. Enligt den fÄr mÀn i sig mellan nio och tolv gram salt om dagen och kvinnor mellan sju och tio.

– Det Ă€r för mycket. Det finns siffror som tyder pĂ„ att var femte hjĂ€rtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige orsakas av att vi Ă€ter för mycket salt, sĂ€ger Åsa BrugĂ„rd Konde, nutritionist pĂ„ Livsmedelsverket.

MÄlet frÄn Livsmedelsverket Àr att vi ska komma ner till sex gram om dagen. Men det rÀcker inte att var och en saltar mindre pÄ maten. En stor del av saltet vi fÄr i oss kommer frÄn mat vi köper. Men det Àr inte bara halvfabrikat och snabbmat som Àr bovar.

– Kött och charkprodukter innehĂ„ller mycket salt men Ă€ven bröd och ost. Det Ă€r svĂ„rt för den enskilde att göra nĂ„got Ă„t, sĂ€ger Åsa BrugĂ„rd Konde.

Unga killar storkonsumenter

VarifrÄn vi fÄr i oss saltet varierar mellan grupper. Bland ungdomar Àr till exempel pastarÀtter en större kÀlla till salt Àn bland vuxna. Att mÀn fÄr i sig mer salt Àn kvinnor förklaras av att de i snitt har ett större kaloriintag. Men killar pÄ gymnasiet toppar saltligan Àven nÀr man tar hÀnsyn till hur mycket man Àter, enligt Livsmedelsverkets undersökningar.

Livsmedelsverket har ett pÄgÄende uppdrag frÄn regeringen att försöka ta fram en överenskommelse i livsmedelsbranschen om att sÀnka salt- och sockerhalten i livsmedel. De har nu en dialog med producenter och grossister men ocksÄ hotell- och restaurangbranschen.

– HĂ€r har branschen en jĂ€tteviktig roll. Utan dem kommer vi inte att lyckas med att minska saltintaget, sĂ€ger Åsa BrugĂ„rd Konde och tillĂ€gger att det redan pĂ„gĂ„r arbete inom branschen och att mĂ„nga företag minskar pĂ„ saltet i sina produkter.

Behövs för balansen

I salt finns flera Àmnen, dÀribland natrium som Àr livsviktigt att vi fÄr i oss. Det behövs bland annat för att reglera vatten- och saltbalansen i kroppen, blodtrycket och för att nervcellerna ska fungera. Enligt Livsmedelsverket bör man för hÀlsan inte fÄ i sig mer Àn en tesked salt, vilket motsvarar sex gram per dag. Men vad som Àr en bra nivÄ av salt Àr svÄrt att veta, det varierar ocksÄ mellan individer.

– Det Ă€r de som fĂ„r i sig mest salt som behöver minska pĂ„ det. Men att det skulle vara bĂ€ttre för folkhĂ€lsan att alla Ă€ter högst en tesked om dagen, det vet vi inte, sĂ€ger Annika Rosengren som Ă€r professor i medicin vid Sahlgrenska akademin.

Hon hÄller med om att det Àr rÀtt att jobba för att fÄ livsmedelsindustrin att minska saltinnehÄllet.

– Det Ă€r mycket bĂ€ttre Ă€n att skuldbelĂ€gga individen eftersom det allra mesta av saltet kommer frĂ„n sĂ„dant dĂ€r vi inte sjĂ€lva pĂ„verkar innehĂ„llet, sĂ€ger hon.

Den som sjÀlv vill dra ner pÄ salt kan titta efter saltet i nÀringsdeklarationen och vÀlja den med minst salt. Eller titta efter nyckelhÄlet, som sitter pÄ mat med mindre salt.

Fakta: Livsviktigt och riskfyllt

I salt finns natrium som Àr viktigt för olika funktioner i kroppen. Men mycket natrium kan höja blodtrycket, och det i sin tur ökar risken för hjÀrtinfarkt, hjÀrtsvikt, stroke och njurskador. Idag uppskattas var fjÀrde vuxen i Sverige ha högt blodtryck, och nÀrmare hÀlften av alla över 65 Är.

WHO anser att en sÀnkning av saltintaget pÄ befolkningsnivÄ Àr en av de mest kostnadseffektiva ÄtgÀrder som kan göras för bÀttre folkhÀlsa. WHO:s strategi för icke-smittsamma sjukdomar har ett mÄl pÄ 30 procents minskning av saltintaget till 2025.

En tesked salt motsvarar sex gram.

Sex gram salt innehÄller omkring 2,3 gram natrium.

KĂ€lla: Livsmedelsverket

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!