ââVi har tittat pĂ„ bĂ„de klimatavtryck och nĂ€ringstĂ€theten för ett stort antal sjömatsarter och jĂ€mfört med kött. DĂ„ ser vi att mĂ„nga av dem Ă€r bĂ€ttre Ă€n rött kött och kyckling, sĂ€ger Elinor Hallström, en av forskarna bakom studien.
Hon Àr till vardags forskare inom hÄllbar nutrition pÄ forskningsinstitutet Rise. I studien som publicerats i Communications Earth and Environment, har hon tillsammans med forskare frÄn Rise och Dalhousie University i Kanada analyserat 41 arter av sjömat, det vill sÀga fisk och skaldjur. BÄde odlade och vildfÄngade ingick i analysen.
Makrill och sill i topp
I topp, med lÀgst klimatpÄverkan i förhÄllande till nÀringsinnehÄll, hamnar sill, makrill och ansjovis, vildfÄngad lax och odlade musslor och ostron.
ââMan pratar ofta om att vi behöver stĂ€lla om till mer vĂ€xtbaserad mat för minskad klimatpĂ„verkan och bĂ€ttre hĂ€lsa vilket stĂ€mmer. Men det Ă€r viktigt att komma ihĂ„g att Ă€ven ett byte frĂ„n kött mot vissa typer av sjömat kan ge stora vinster, sĂ€ger Elinor Hallström.
Men det gÀller inte alla sorter. Enligt forskarnas berÀkningar kan till exempel rÀkor och hummer bidra med högre klimatpÄverkan Àn bÄde kyckling och flÀskkött.
ââDet förklaras till stor del av att skaldjur lever pĂ„ botten och det gĂ„r Ă„t mer brĂ€nsle nĂ€r de fĂ„ngas Ă€n för arter som lever nĂ€rmre ytan som sill och makrill. Dessutom Ă€r den Ă€tbara delen av skaldjur förhĂ„llandevis liten jĂ€mfört med mĂ„nga fiskar, sĂ€ger Elinor Hallström.
Transport inte inrÀknat
I studien har forskarna tittat pÄ klimatpÄverkan frÄn primÀrproduktionen, det vill sÀga utslÀpp frÄn fÄngst och odling. DÀremot tog de inte med transporter, kylning och eventuellt svinn senare i livsmedelskedjan i berÀkningarna. De har inte heller i den hÀr analysen tagit med risk för utfiskning eller pÄverkan pÄ ekosystem.
ââDet finns mĂ„nga olika perspektiv att ta hĂ€nsyn till. I den hĂ€r studien tittar vi pĂ„ klimatpĂ„verkan och nĂ€ringsinnehĂ„ll. I Sverige Ă€ter vi mindre fisk och skaldjur Ă€n vad som rekommenderas ur ett hĂ€lsoperspektiv och vi hoppas att vĂ„r forskning ska ge vĂ€gledning mot vad som Ă€r mer och mindre hĂ„llbara val av sjömat, sĂ€ger Elinor Hallström.
Den nya studien har ett globalt fokus men tidigare har Elinor Hallström och forskarkollegor gjort en motsvarande analys med svenskt fokus. Ăven i den sĂ„g de att sill och makrill var de mest klimat- och nĂ€ringsmĂ€ssigt smarta alternativen.
ââEn viktig aspekt Ă€r att en stor del av den sjömat som faller bĂ€st ut i vĂ„r analys blir inte mĂ€nniskoföda utan djurfoder. Vi behöver vĂ€lja mer hĂ„llbara livsmedel pĂ„ tallriken men vi kan ocksĂ„ bli bĂ€ttre pĂ„ att ta tillvara det vi fĂ„ngar.