Antalet samtal om Àttika till giftinformationscentralen har ökat frÄn 211 stycken 2010 till 545 stycken 2019 och i Är pekar allt pÄ att det ökar ytterligare.
ââNĂ€r försĂ€ljningen ökar och nĂ„gonting finns mer tillgĂ€ngligt i hemmen, dĂ„ ökar ocksĂ„ tillbuden, det hĂ€nger ihop, sĂ€ger Johanna Nordmark-Grass, lĂ€kare vid Giftinformationscentralen.
Det har blivit trendigt att anvÀnda Àttika som ingrediens i hemgjorda rengöringsmedel, samtidigt tar sig allt fler tiden att göra egna inlÀggningar av olika livsmedel som gurka och rödlök. Dessa tvÄ företeelser tros ligga bakom en stor ökning i försÀljningen av Àttika pÄ senare tid.
Under Ă„rets första halva har försĂ€ljningen av Ă€ttika ökat med 35 procent, enligt Kavli som Ă€ger Perstorps Ă€ttika. Ăven frĂ„n stora livsmedelskedjor som Coop och Willys kommer rapporter om att försĂ€ljningen ökat med omkring 30 procent.
164 samtal om barn
Samtidigt har 439 personer hittills i Är ringt giftinformationscentralen med Àttiksrelaterade frÄgor. I 275 av fallen handlade det om en vuxen som kommit i kontakt med Àttika genom antingen förtÀring, inandning, ögonstÀnk, kontakt med hud eller övrigt. I 164 fall handlade samtalet om barn.
ââNĂ€r det gĂ€ller barn handlar det oftast om att barnet kommit Ă„t Ă€ttika som stĂ„r framme. Ibland stĂ€ller man fram Ă€ttika för att man tycker att det tar bort dĂ„lig lukt, sĂ€ger Markus Tellerup, apotekare pĂ„ Giftinformationscentralen.
NÀr det gÀller vuxna handlar en ganska stor andel av fallen om antingen ögonstÀnk eller att man rÄkat andas in Ängor frÄn Àttika i samband med att man stÀdat.
ââĂ ngorna kan svida i ögon, nĂ€sa och mun. Man kan fĂ„ hosta och till och med uppleva lite andnöd, sĂ€ger Johanna Nordmark-Grass.
Kan ge frÀtskador
Markus Tellerup uppskattar att omkring var tionde samtal slutar i att fysisk lÀkarvÄd rekommenderas.
Som mest skada kan Àttika göra om man rÄkar dricka den. Den 24-procentiga Àttikan kan ge frÀtskador i munnen, matstrupen och magsÀcken. Han man otur kan man fÄ det i struphuvudet vilket kan göra att man fÄr svÄrt att andas.
ââDen 24-procentiga Ă€ttikan Ă€r egentligen sĂ„ pass stark att vi har ifrĂ„gasatt att den sĂ€ljs som livsmedel. Det gör att folk kanske ofta inte Ă€r helt medvetna om hur riskabel den kan vara att dricka outspĂ€dd, sĂ€ger Markus Tellerup.
"KrÀks inte upp Àttika"
I motsats till vad som ofta rekommenderas nÀr man fÄr i sig nÄgot skadligt sÄ ska man nÀr det gÀller Àttika inte försöka krÀkas upp den.
ââHar man vĂ€l druckit Ă€ttika Ă€r det bĂ€ttre att den Ă€r kvar i magsĂ€cken Ă€n att det Ă„ker upp och ned. Sen kan man skölja ur munnen och dricka lite för att helt enkelt spĂ€ ut Ă€ttikan, sĂ€ger Johanna Nordmark-Grass.
Mycket tyder redan pÄ att samtalen om Àttika kommer att öka i Är jÀmfört med förra Äret och sannolikt har det en koppling till den ökade försÀljningen.
ââVi har Ă€ven haft pĂ„tagligt fler frĂ„gor om handsprit nu sedan februari. Det finns alltid en sĂ„dan koppling, nĂ€r nĂ„got anvĂ€nds mer dĂ„ blir det fler tillbud, sĂ€ger Markus Tellerup.