Det Àr Livsmedelsverket och FolkhÀlsomyndigheten som tittat nÀrmare pÄ hur de sÄ kallade offentliga mÄltiderna pÄverkats av pandemin.
KartlÀggningen visar bland annat att bufféer och salladsbord plockats bort pÄ skolor och förskolor. En ÄtgÀrd som kan leda till negativa effekter pÄ barnens hÀlsa. "SÀrskilt för barn frÄn socioekonomiskt sÄrbara familjer Àr skollunchen viktig", heter det i ett pressmeddelande frÄn Livsmedelsverket.
Och inom Àldreomsorgen kan bÄde ensamhet och risk för undernÀring ha ökat i och med att restauranger för seniorer stÀngt.
"Det Àr svÄra avvÀgningar dÀr risken för smittspridning mÄste vÀgas mot andra negativa effekter pÄ Àldres hÀlsa. Ensamhet var ett stort bekymmer hos mÄnga Àldre redan före pandemin och nu Àr behovet av nya lösningar Àn större", skriver Anna-Karin Quetel vid Livsmedelsverket.
Allt Àr inte negativt, dock:
"I svaren ser vi ökad krisberedskapsförmÄga, flexibilitet och ett stÀrkt sjÀlvförtroende. Man har visat pÄ stor handlingskraft och drivit pÄ i viktiga anpassningar", skriver Anna-Karin Quetel.
Livsmedelsverkets slutsatser bygger pÄ material frÄn 25 kommuner och fyra regioner. Totalt serveras tre miljoner offentliga mÄltider i Sverige varje dag, det vill sÀga i förskolor och skolor och inom Àldreomsorg och pÄ sjukhus.