Grevens gravkor en maktsymbol

Den vitputsade lilla byggnaden intill Fogdö kyrka kan utses till kommunens vackraste. Gravkoret är den tolfte byggnaden som har nominerats i tävlingen.

20150804 CL Tornflychtska gravkoret 2.jpg

20150804 CL Tornflychtska gravkoret 2.jpg

Foto:

Fogdö2015-08-04 19:05

Informationen om det törnflychtska gravkoret är kortfattad, berättar Lars Adolfsson som arbetar som kyrkoherde inom Vårfrubergas och Härads församling.

– Det byggdes för Mikael Törnflycht som dog 1738. Även hans hustru, Magdalena Lewenhaupt, begravdes här år 1756. De var ägare till Hässelbyholm, läser Lars Adolfsson ur en skrift som inte avslöjar några ytterligare detaljer kring uppförandet av byggnaden.

Mikael Törnflycht föddes 1683 i Stockholm. Enligt Wikipedia arbetade han för det militära från början av 1700-talet, med en lång rad fina titlar. Han blev därefter landshövding över Nyköpings län och sedermera överståthållare i Stockholm, vilket motsvarade landshövdingsämbetet i övriga Sverige.

Törnflycht blev adlig år 1719, då han fick titeln friherre eller baron. 1731 upphöjdes han till greve, den högsta adliga värdigheten i Sverige.

Ett gravkor är ofta avsatt för en viss släkt eller för ägaren till en särskild egendom. Lars Adolfsson berättar att gravkoren var en symbol för makt och hög ställning; den som begravdes så ville att det skulle synas att han eller hon hade inflytande i bygden. Ofta hade personerna skänkt stora summor pengar till kyrkan.

På församlingens hemsida går att läsa att det törnflychtska gravkoret renoverades utvändigt under 2000-talet. Lars Adolfsson vill minnas att det målades och att en dörr lagades. Någon gång under 1900-talet lär det ha genomgått en något större renovering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om