Delvis fortsatt distansundervisning på högstadiet

Från och med måndagen den 25 januari ska eleverna på Eskilstunas högstadieskolor få undervisning både på distans och i skolan.

Från och med måndag kommer högstadieeleverna i Eskilstuna att få undervisning både på distans och i skolan.

Från och med måndag kommer högstadieeleverna i Eskilstuna att få undervisning både på distans och i skolan.

Foto: Berit Roald/TT

Eskilstuna2021-01-20 10:48

Regeringen har gett varje skolhuvudman möjlighet att gå över på distansundervisning eller en hybrid form av undervisning, vilket innebär att man blandar både distansundervisning och undervisning på skolan. 

I Eskilstuna studerar eleverna i årskurs 7–9 just nu på distans fram till 24 januari. Därefter går skolorna, förutom grundsärskolan och Fristadsskolan, över till hybridundervisning fram till den 12 februari. 

Beslutet är fattat av Ulla Grip (M), tillförordnad ordförande i grundskolenämnden.

– Mitt beslut grundar sig på att vi nu har en lösning som är långsiktig och tar hänsyn till både Folkhälsomyndighetens riktlinjer och elevernas möjlighet till inlärning, säger Ulla Grip (M) i ett pressmeddelande.

Beslutet kan komma att omprövas om regionala rekommendationer eller nationella beslut förändras.

Undervisningen kommer att se olika ut beroende på varje enskild skolas förutsättningar. Anledningen till att Fristadsskolan inte går över till hybridundervisning är att man hittat en möjlighet att utökat sina lokaler och därför kan följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer att hindra smittspridning utan att bedriva undervisning på distans. 

Varje högstadieskola ska nu ha gjort en bedömning av vilka åtgärder man behöver vidta för att följa rekommendationerna och anpassa sin undervisning därefter. Till exempel kan en skola behöva sprida ut sina elever i fler lokaler medan en annan skola har rullande schema där ett visst antal elever studerar på distans.

Enligt kommunen har varje skola planerat för hur man ska ha en kontinuerlig kontakt och dialog med eleverna. Detta för att säkerställa att de barn som inte är på plats rent fysiskt i skolan mår bra.

– Vår ambition har varit och är att hitta individuella lösningar som säkerställer såväl elevernas rätt till utbildning som en arbetsmiljö som lever upp till rådande rekommendationer. Skolorna fortsätter att ge elever som av olika skäl har behov av att få regelbunden undervisning på plats i skolan. Starten av denna termin och den distansundervisning som bedrivits har redan lärt oss väldigt mycket om vad som fungerar bra och mindre bra och dessa lärdomar tar vi med oss i arbetet framåt, säger Johan Lindeberg, tillförordnad skolchef för grundskolan.

Respektive rektor kommer under torsdagen att informera vårdnadshavare om hur undervisningen kommer att se ut för dem.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!