Herrfallet AB:s vd Terje Jirovsky har Àgt Herrfallets fritids- och konferensanlÀggning sedan 1995.
Han anser att livsmedelskontroller fyller en viktig funktion, och att gÀster ska kunna stÀlla höga krav pÄ hygien och renhÄllning.
â Det ska vara renare i ett restaurangkök Ă€n hemma.
Att miljökontoret stÀngde Herrfallets restaurang i mÄndags har han viss förstÄelse för. Han tycker dock att förteckningen över brister Àr överdriven.
De köksmaskiner som inte var rengjorda skulle exempelvis inte anvÀnts utan att först ha tvÀttats.
â Men det ska inte finnas musspillning i en restaurang, sĂ„ det tar jag till mig. Vi har anlitat en saneringsfirma och den kommer i morgon (fredag).
Om att man lagat mat i ett kök med muslortar, och som av miljöinspektörerna beskrivits som "smutsigt" sÀger han:
â Jag tyckte det var rent. Man kan alltid stĂ€da lite bĂ€ttre, men det blir aldrig 100 procent rent. Men muslortar ska som sagt inte förekomma.
Nedslaget pĂ„ att rostbiff som passerat bĂ€st före-datum med 19 mĂ„nader fanns i frysen, Ă€r inte nĂ„got fel, anser han. Terje Jirovsky hĂ€nvisar till uppgifter frĂ„n Livsmedelsverket som sĂ€ger att köttet hade kunnat tillagas â under förutsĂ€ttning att det inte tagit skada.
â Köttet köptes fĂ€rskt och vi frös in det omedelbart för anvĂ€ndning senare. Nötkött hĂ„ller sig utan vidare ett Ă„r i frysen, i praktiken betydligt lĂ€ngre Ă€n sĂ„. Vi serverar ingen skĂ€md, illaluktande, frysskadad eller dĂ„lig mat.
Enligt Terje Jirovsky Àr musproblematiken i lokalerna ny och han har en förklaring.
â I 25 Ă„r fram till 2020 har jag köpt rĂ„ttgift pĂ„ LantmĂ€nnen. Sen blev det förbjudet. Jag hade varit tvungen att gĂ„ en kurs som kostade 35 000 och en examineringskurs för ytterligare 7 000 kronor.
Terje Jirovsky Àr övertygad om att företaget kommer att reda ut den pÄgÄende stormen.
â Det Ă€r aldrig bra om folk fĂ„r intrycket att det hĂ€r Ă€r en riktig lorthĂ„la, för det Ă€r det inte. Jag tror att de som kĂ€nner till oss sen tidigare vet vad vi gĂ„r för. Vi har fĂ„tt oanmĂ€lda kontroller under högsĂ€song tidigare, nĂ€r det Ă€r Ă€nnu svĂ„rare att hĂ„lla rent, och alltid fĂ„tt grönt ljus. Men om man synar en restaurang som fan lĂ€ser bibeln sĂ„ kommer man alltid att hitta nĂ„got.
Det enda han Ängrar Àr att han inte tog hjÀlp med skadedjurssanering tidigare.
â Jag skulle kanske ha tagit in Anticimex tidigare. DĂ„ hade vi sluppit det hĂ€r.