Ägaren om bristerna: "Muslortar ska inte förekomma"

"BerÀttigad kritik tar jag gÀrna, men jag blir irriterad nÀr man ifrÄgasÀtter saker vi skött helt enligt regelboken", sÀger Herrfallets vd och Àgare Terje Jirovsky.

Herrfallets Àgare och vd Terje Jirovsky sÀger att delar av kritiken varit befogad.

Herrfallets Àgare och vd Terje Jirovsky sÀger att delar av kritiken varit befogad.

Foto: Peter Larsson

Eskilstuna2021-05-07 19:25

Herrfallet AB:s vd Terje Jirovsky har Ă€gt Herrfallets fritids- och konferensanlĂ€ggning sedan 1995. 

Han anser att livsmedelskontroller fyller en viktig funktion, och att gÀster ska kunna stÀlla höga krav pÄ hygien och renhÄllning.

– Det ska vara renare i ett restaurangkök Ă€n hemma.

Att miljökontoret stÀngde Herrfallets restaurang i mÄndags har han viss förstÄelse för. Han tycker dock att förteckningen över brister Àr överdriven.

De köksmaskiner som inte var rengjorda skulle exempelvis inte anvÀnts utan att först ha tvÀttats.

– Men det ska inte finnas musspillning i en restaurang, sĂ„ det tar jag till mig. Vi har anlitat en saneringsfirma och den kommer i morgon (fredag).

Om att man lagat mat i ett kök med muslortar, och som av miljöinspektörerna beskrivits som "smutsigt" sÀger han:

– Jag tyckte det var rent. Man kan alltid stĂ€da lite bĂ€ttre, men det blir aldrig 100 procent rent. Men muslortar ska som sagt inte förekomma.

Nedslaget pĂ„ att rostbiff som passerat bĂ€st före-datum med 19 mĂ„nader fanns i frysen, Ă€r inte nĂ„got fel, anser han. Terje Jirovsky hĂ€nvisar till uppgifter frĂ„n Livsmedelsverket som sĂ€ger att köttet hade kunnat tillagas – under förutsĂ€ttning att det inte tagit skada.

– Köttet köptes fĂ€rskt och vi frös in det omedelbart för anvĂ€ndning senare. Nötkött hĂ„ller sig utan vidare ett Ă„r i frysen, i praktiken betydligt lĂ€ngre Ă€n sĂ„. Vi serverar ingen skĂ€md, illaluktande, frysskadad eller dĂ„lig mat.

Terje Jirovsky Ängrar att han inte tog hjÀlp med skadejurssanering tidigare.
Terje Jirovsky Ängrar att han inte tog hjÀlp med skadejurssanering tidigare.

Enligt Terje Jirovsky Àr musproblematiken i lokalerna ny och han har en förklaring.

– I 25 Ă„r fram till 2020 har jag köpt rĂ„ttgift pĂ„ LantmĂ€nnen. Sen blev det förbjudet. Jag hade varit tvungen att gĂ„ en kurs som kostade 35 000 och en examineringskurs för ytterligare 7 000 kronor.

Terje Jirovsky Ă€r övertygad om att företaget kommer att reda ut den pĂ„gĂ„ende stormen. 

– Det Ă€r aldrig bra om folk fĂ„r intrycket att det hĂ€r Ă€r en riktig lorthĂ„la, för det Ă€r det inte. Jag tror att de som kĂ€nner till oss sen tidigare vet vad vi gĂ„r för. Vi har fĂ„tt oanmĂ€lda kontroller under högsĂ€song tidigare, nĂ€r det Ă€r Ă€nnu svĂ„rare att hĂ„lla rent, och alltid fĂ„tt grönt ljus. Men om man synar en restaurang som fan lĂ€ser bibeln sĂ„ kommer man alltid att hitta nĂ„got.

Det enda han Ă„ngrar Ă€r att han inte tog hjĂ€lp med skadedjurssanering tidigare. 

– Jag skulle kanske ha tagit in Anticimex tidigare. DĂ„ hade vi sluppit det hĂ€r.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!