Sedan Ärsskiftet har Eskilstuna kommun en gemensam mÄltidsorganisation, som ansvarar för maten pÄ bland annat alla storkök. Simone Saul Àr mÄltidschef.
â Vi har förhĂ„llandevis lite svinn i vĂ„ra kök. Och det inte minst pĂ„ grund av att vi har ovanligt mĂ„nga tillagningskök i Eskilstuna, mycket av vĂ„r mat lagas pĂ„ plats frĂ„n grunden.
I FN:s globala mÄl för hÄllbar utveckling finns mÄlet att halvera matsvinnet till 2030. Eskilstunas mÄl Àr att komma ner till 10 procent, en siffra verksamheten nÀrmar sig. Förskolorna fick i vÄras 12 procent, grundskolor och gymnasium 15.
â Det stora svinnet sker frĂ„n tallrikar och karotter, hĂ€r varierar det stort mellan köken. Alla Ă€r inte pĂ„ topp, men alla har en hög medvetandegrad. Och tack vare vĂ„r nya organisation har vi tillgĂ„ng till ett nĂ€tverk dĂ€r ett femtontal kommuner diskuterar och hjĂ€lps Ă„t i förbĂ€ttringsarbetet, sĂ€ger Simone Saul.
Fredrik Jonsson Àr kökschef över tolv förskolor, dÀr Gredby Àr den enda med matsal. PÄ andra stÀllen körs vagnar ut till avdelningarna för frukost, lunch och mellis, vilket förstÄs gör det lite svÄrare för kockarna att vara precisa i mÀngden mat som gÄr Ät.
â PĂ„ Gredby Ă€r de föregĂ„ngare med sitt helhetsgrepp kring maten, de aktiva tankarna och idĂ©erna. Det gĂ€ller att sprida dem till övriga verksamheten, goda exempel Ă€r sĂ„ viktiga. Det blir bra ekonomi inte minst. Alla vĂ„ra nya förskolor byggs med matsalar, det Ă€r framgĂ„ngsreceptet.