Socialnämndens ordförande Bodil Mellgren (S) har i dag ett månadsarvode på 41 940 kronor. Från och med maj kan ersättningen vara höjd till 48 930 kronor.
På kommunstyrelsens nästa möte finns ett förslag om att höja arvodet för ordföranden i socialnämnden från 60 till 70 procent av riksdagsledamöternas basarvode, som är 69 900 kronor.
– Vi tycker att det är smått hemskt. Den styrande majoriteten hänvisar till att nämnden har fått mer att göra och längre möten, men det finns ingen grund för att öka ersättningen i den här omfattningen. Nämndordföranden har samma ansvarsområden som tidigare, säger David Aronsson (V).
Inga andra ordföranden föreslås få en höjning nu. Enligt Jennie Enström, chef på Strängnäs kommuns kansliavdelning, har den politiska majoriteten initierat arvodeshöjningen för att nämndordföranden har ett krävande uppdrag och för att arvodet ska ha varit lågt tidigare.
– Det är ett krävande arbete men 41 000 kronor i månaden kan inte sägas vara en låg ersättning. Vi tycker att ersättningarna till politiker överlag är för höga. Man ska inte bli rik på att bli politiker, det är inte syftet, säger David Aronsson.
Finns det inte risk för att få är beredda att ta uppdrag om ersättningen är lägre?
– Nej, vi tror inte att det blir rekryteringsproblem. Visst finns det alltid personer som har hög lön och känner att de förlorar i inkomst på att ta ett politiskt uppdrag om de inte kan fortsätta med sitt arbete. Men det ser vi inte som ett problem för en nämndordförande.
David Aronsson vill sätta ordförandens arvode i relation till branschen.
– Man måste kunna koppla arvodet till det område ordföranden jobbar i. Heltidsanställda sjuksköterskor kämpade för några år sedan för att få en ingångslön på 25 000 kronor i månaden. Här har vi en ordförande som har 42 000 kronor i månaden men föreslås få 49 000.
Höjningen är den politiska majoritetens initiativ.
Varför föreslås en så hög höjning?
– För att vi ser att vår kommun börjar komma upp i den här storleken att omfånget på nämnden är stort. Många kommuner har delat upp socialnämndens ansvarsområde i två nämnder. Det är dit vi bedömer att vi också kommer att komma under nästa mandatperiod, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.
Varför väljer ni inte redan nu att avlasta nämndordföranden?
– För att frågan måste beredas först.
Kommer socialnämndsordföranden att få sänkt arvode sedan om nämnden delas upp?
– Det kan jag inte svara på i dag. Om vi tittar på Katrineholm, som är en jämnstor kommun, har socialnämndsordföranden en högre ersättning fastän de ansvarsområden vår socialnämndsordförande har är uppdelat på två nämnder i Katrineholm. Var vi landar sedan får utredningen visa.
Just nu pågår en arvodesberedning som ser över reglerna om ersättning till förtroendevalda.
Varför avvaktar ni inte vad arvodesberedningen kommer fram till?
– Beredningen kommer att rapportera sitt arbete vid den här tiden nästa år. Vår bedömning är att vi behöver göra en förändring nu.
Har socialnämndens ordförande fått ett utökat arbetsområde under mandatperioden?
– Nej, inte nya uppgifter men ett stort omfång av arbetsuppgifter.
Vilken annan person får en löneökning på 7 000 kronor men har kvar samma ansvarsområde?
– Det här är den bedömningen vi har gjort utifrån det omfång nämnden har och att Strängnäs växer och inte längre är en liten kommun.