Snart kan alla följa Mattis in i sagovärlden

Kan rövare från Mattisborgen ta sig fram, ska funktionshindrade också kunna göra det. Nu blir det tv-kända naturreservatet Kalkbro tillgängligt för alla.

Kalkbro. Naturreservatet från 1984 omfattar nästan 22 hektar i kommunens sydligaste skogar.

Kalkbro. Naturreservatet från 1984 omfattar nästan 22 hektar i kommunens sydligaste skogar.

Foto: Anna Hübsch

Åkers styckebruk2019-05-02 21:18

Kalkbrottet var aktivt från 1600-talet till mitten av 1900-talet och la grunden till bland annat Gripsholms slott och Mariefreds kloster. Nu frodas där skönblommande orkidéer, mossor och en myriad av insekter, som den mäktiga och allt mer sällsynta makaonfjärilen.

Besökare tar sig in via en stig genom en sagolik skog med frodig grönska och ett smalt schakt med dramatiska klippväggar, innan själva brottet breder ut sig, 80 meter långt och 40 meter brett.

Upplevelsen är dock inte tillgänglig för alla. Det trots att Kalkbro varit naturreservat sedan 1984 – samma år som ravinen blev filmkuliss i Ronja Rövardotter, när hövding Mattis på hästryggen genomsökte skogen efter sin förrymda avkomling.

Stigen är helt enkelt för brant för exempelvis rullstolar. Men inte länge till.

Lagom till midsommar ska alla, även personer med funktionsnedsättning, kunna hänföras av Kalkbros rika historia, flora och fauna.

Det tack vare en satsning från Länsstyrelsen i Södermanland och Funktionsrätt Sörmland, som ska göra naturreservatet tillgängligt för personer som exempelvis använder rullstol, har nedsatt syn eller behöver ledsagare.

– Vi har tidigare gjort en del tillgänglighetssatsningar i det stora reservat vi lagt mest pengar på genom åren, Stendörren. Nu ville vi hitta något som var lämpligt i andra länsdelar och då föll valet på Kalkbro. Det har en ganska god tillströmning av människor och kan vara intressant även för den som inte är väldigt intresserad av just natur. Det är ju ett ganska spektakulärt sceneri, säger Erik Hjortsberg, enhetschef på länsstyrelsens avdelning för natur och miljö.

Länsstyrelsen investerar 300 000 kronor, bland annat för att jämna ut den befintliga stigen och längre upp anlägga en planare stig som görs extra tillgänglig.

– Om man kommer med en person med funktionsnedsättning kan man köra upp en liten bit på en enskild väg, släppa av personen vid den nya stigen och sedan köra ner och parkera på det vanliga stället, förklarar Sofia Palmer, projektledare på Funktionsrätt Sörmland.

Naturreservatet får också en anpassad toalett och en grillplats med bänkbord som är tillgängliga för alla.

Senare i sommar arrangerar Funktionsrätt Sörmland särskilda aktiviteter i Kalkbro, som musikevenemang och historiska vandringar.

– Det råder helt klart brist på naturområden med god tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Det här gör att vi kan inspirera fler till aktiviteter, säger Sofia Palmer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!