Miljöenheten kom på oanmält besök på Åkerskolan kök. Kontrollen visade att alla krav i livsmedelslagstiftningen inte var uppfyllda.
I skolköket fann inspektörerna att plastkåpan på en degmaskin var trasig. Detta innebär enligt miljöenheten risk för att bitar från trasiga föremål hamnar i livsmedel. "Den som städade degmaskinen reagerade inte på underhållsbehovet, vilket visar att rutin för underhåll inte är fullt implementerad i verksamheten", står att läsa i kontrollrapporten.
– Maskinen används inte och en felanmälan har gjorts. Jag vill påpeka att degmaskinen inte heller användes innan, säger Nina Hedlund, enhetschef för måltidsservice i Strängnäs kommun.
Dessutom upptäcktes vid kontrollen att skolköket serverade kall pasta som uppmättes till 10,4 grader. I rapporten står att verksamheten behöver vara uppmärksam på hanteringen. I rapporten får köket också en uppmaning: "Tänk på att följa den rutin för märkning i kylar och frysar som måltidsservice tagit fram för organisationen."
– Vi kontrollerar alltid temperaturen innan servering och under serveringen. Men som det också stod i rapporten var det rykande åtgång för det var mitt under lunchen. Det dokumenteras också enligt rutiner, säger Nina Hedlund.
Kommunens miljöenhet kommer att följa upp anmärkningen vid en ny kontroll.