Risk upptäcktes vid oanmäld kontroll i skolköket

En trasig plastkåpa på en degmaskin innebär risk för att trasiga föremål hamnar i livsmedel. Det anser kommunens miljöenhet efter att ha gjort en livsmedelskontroll i ett kommunalt skolkök.

När kommunens miljöenhet gjorde ett oanmält besök i Åkerskolans kök fann man en anmärkning.

När kommunens miljöenhet gjorde ett oanmält besök i Åkerskolans kök fann man en anmärkning.

Foto: Camilla Lillsebbas

Åkers styckebruk2024-09-25 13:12

Miljöenheten kom på oanmält besök på Åkerskolan kök. Kontrollen visade att alla krav i livsmedelslagstiftningen inte var uppfyllda.

I skolköket fann inspektörerna att plastkåpan på en degmaskin var trasig. Detta innebär enligt miljöenheten risk för att bitar från trasiga föremål hamnar i livsmedel. "Den som städade degmaskinen reagerade inte på underhållsbehovet, vilket visar att rutin för underhåll inte är fullt implementerad i verksamheten", står att läsa i kontrollrapporten.

– Maskinen används inte och en felanmälan har gjorts. Jag vill påpeka att degmaskinen inte heller användes innan, säger Nina Hedlund, enhetschef för måltidsservice i Strängnäs kommun.

Dessutom upptäcktes vid kontrollen att skolköket serverade kall pasta som uppmättes till 10,4 grader. I rapporten står att verksamheten behöver vara uppmärksam på hanteringen. I rapporten får köket också en uppmaning: "Tänk på att följa den rutin för märkning i kylar och frysar som måltidsservice tagit fram för organisationen."

– Vi kontrollerar alltid temperaturen innan servering och under serveringen. Men som det också stod i rapporten var det rykande åtgång för det var mitt under lunchen. Det dokumenteras också enligt rutiner, säger Nina Hedlund.

Kommunens miljöenhet kommer att följa upp anmärkningen vid en ny kontroll.

Karta: Åkerskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!