Under den kyliga invigningen deltog samarbetspartners från världen över.
– Det blev en välbesökt tillställning. Vi hade representanter där från allt från Sydkorea till Dubai till Nederländerna, säger Malin Svensson, vd på OBOS Kärnhem, som är företaget bakom demohuset.
Tidningen har tidigare skrivit om projektet som Malin Svensson beskriver som världsunikt. I stora drag kommer alla hushållets digitala enheter och vitvaror kunna kopplas till en och samma app, där man sedan kan styra allt från dörrar till belysning.
– Det som är nytt är att den här appen ska kunna prata med grannarnas motsvarande vitvaror. Om din granne sätter på sin diskmaskin kommer inte din diskmaskin att sättas på samtidigt. Den sätts i stället på senare för att göra diskandet så kostnadssäkert och energisnålt som möjligt.
Den stora ambitionen, fortsätter hon, är att bostadsområdet ska, med hjälp av de smarta lösningarna, bli både kostnads- och koldioxidsneutralt på sikt. Brobyholm blir ett världsunikt pilotprojekt för att pröva den ambitionen.
På grund av en något avvaktande bostadsmarknad blir starten för den inledande etappen i Brobyholm något senarelagd, men Malin Svensson tror att det kan bli en säljstart redan i mitten av 2024.
– Förhoppningsvis kan det gå lite fortare men har vi en fortsatt tuff marknad 2024 så skulle det kunna bli en byggstart i början av 2025 istället.
I demohuset kommer de första boende däremot kunna flytta in redan om en dryg månad.
Har allting kunnat implementerats som planerat eller har något behövt strykas?
– Inte som jag vet i alla fall. Vi har gjort lite anpassningar, men väldigt få anpassningar. Vi har bytt ut kontakter och alla vitvaror, samt installerat lite nya tv-apparater och andra smarta lösningar. I Brobyholm är tanken att vi kommer att ha byggt in alla de här tekniska lösningarna från början.
Vilka delar tror du kommer att underlätta mest i folks vardag?
– Jag tror det kommer variera från person till person. En del kommer dras till möjligheterna att dra ner energiförbrukningen, medan andra tycker att det är häftigt att ens ugn kan känna av att det är pizza man lagar och automatiskt anpassa sig för det, säger Malin Svensson.