Inte längre så lätt att smita undan utdömt straff

Preskriptionstider för brott – antalet år som ska gå utan häktning och dom för att brott inte ska kunna straffas – blir förlängda.

Foto:

Ledarkrönika2024-12-06 06:45
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För bland annat brott med livstid i straffskalan tas de bort.  Så är förslagen i en proposition regeringen nu lämnat till riksdagen, där den sannolikt godkänns i bred enighet.

De styrande vill väl ge intrycket att det är ännu en dos Tidöpolitik. Fast utredningen som regeringen nu följer tillsattes, och blev klar, när Morgan Johansson (S) var justitieminister. Huvudförslagen har mycket att göra med att DNA-analyser och annan ny teknik har gjort det möjligt att ibland få fram säker bevisning för grova brott även då årtionden gått.

Men där finns en sak till i propositionen, liksom i Morgan Johanssons utredning. Det blir slut med preskription av utdömda fängelsestraff, vanligen när den som skulle suttit inne ett antal månader, kunnat hålla sig undan i fem år och sedan sluppit hela straffet.

Ett sådant fall, med partipolitisk etikett, uppmärksammades åren innan utredningen blev tillsatt.   

En man som blev ordförande för SD i Jönköpings kommun hade en meritlista med fem månaders dom: misshandel, olaga hot, brott mot besöksförbud. Men han satt inte en dag i fängelse. Han höll sig undan i fem år. När han klev fram i ljuset utsågs han strax till lokal partiordförande (SD). Omkring 100 brottsdömda per år har utnyttjat detta sätt att göra utdömt fängelsestraff frivilligt. Så regeringen har goda skäl att följa förslaget i den av S tillsatta utredningen.

Om våldsbrottslingen i Jönköping – ett pikant fall uppmärksammat av Jönköpings-Posten och även här i E-K – sades förstås inte ett knäpp av statsråden Gunnar Strömmer (M) och Paulina Brandberg (L) på presskonferensen. Det är som med motorcykelgängsbasen på en partiordförandes vigselkalas. Ogärna stör de friden inom regeringsunderlaget med att knysta om sådana upplysande men obekväma fakta.