Det Àr en vanlig fördom att sportintresserade inte bryr sig nÀmnvÀrt om politik. Samtidigt sÄ har idrott stor betydelse politiskt, inte minst internationellt. Att skurkstater anvÀnder sig av sport för att tvÀtta rent sitt rykte och anseende har vi sett otaliga exempel pÄ de senaste Ären.
OS i Kina, fotbolls-VM i Qatar och LIV touren i Saudiarabien Àr nÄgra av de idrottsarrangemang som vÀckt mest debatt. Men det finns Àven betydligt fler hÀndelser, vilka rönt mindre uppstÄndelse, men som lika tydligt visar pÄ problemet.
För ganska precis ett Är sedan lyfte Internationella olympiska kommittén (IOK) sina sanktioner mot ryska och belarusiska idrottare vilka tidigare stoppats med anledning av Rysslands krig i Ukraina. Detta innebÀr att vi kommer fÄ se ryska och belarusiska nummerlappar pÄ startlinjen pÄ OS i sommar, nÄgot som vÀckt starka reaktioner frÄn mÄnga olika hÄll.
Men varför Àr sport sÄ viktigt för diktaturer och skurkstater? Och, hur kommer det sig att vi fortsÀtter slÀpper in dem i idrottsvÀrmen igen?
Sport utgör en viktig del av dessa lÀnders propagandamaskineri av flera skÀl. Storskaliga sportevenemang ger dem en unik möjlighet att mÄla upp en positiv bild av sig sjÀlva internationellt och pÄ en arena dÀr utrymmet för kritik mot brister i mÀnskliga rÀttigheter Àr litet och det Àven finns goda möjligheter att stÀrka den nationella identiteten pÄ hemmaplan. FramgÄngsrika idrottsmÀn och -kvinnor Àr sÄvÀl en enande symbol som en typ av maktdemonstration.
En annan viktig aspekt Àr sportens kraft att skapa en gemensam internationell plattform dÀr diktaturer kan samverka med andra lÀnder, utan att nödvÀndigtvis behöva diskutera politiska frÄgor. Precis som Kina och Ryssland samarbetar i utrikespolitiken sÄ hjÀlper de varandra Àven inom idrotten. Senast i somras fick ryska idrottare tÀvla i de asiatiska spelen. Samarbetet stÀrker relationerna.
Det Àr pÄ ett mÀnskligt plan förstÄeligt att det mÄste det kÀnnas otroligt orÀttvist för de enskilda idrottare som drabbas av sanktioner. De som enbart pÄ grund av sin nationalitet inte fÄtt tÀvla under lÄng tid efter att ha satsat helhjÀrtat pÄ sin idrott.
Samtidigt sÄ har nÀrheten mellan politik och sportens gjort det omöjligt att inte agera. Hur det kÀnns för en enskild idrottare Àr mindre relevant nÀr hans eller hennes landsmÀn brutalt dödar mÀnniskor.
Varför IOK fattat beslutet att tillÄta ryska och belarusiska idrottare i OS Àr svÄrt för oss att veta, men att det har att göra med makt och pengar fÄr vÀl ÀndÄ anses vara en lÄgoddsare.
SÄledes stÄr vi inför ett oupplösligt dilemma dÀr sport och politik sammanflÀtas pÄ ett sÀtt som bÄde speglar och pÄverkar vÀrldshÀndelserna.
FrÄgan varför diktaturer och skurkstater fortsÀtter att spela en betydande roll inom idrotten förblir öppen. Svaret kanske ligger i den komplexa vÀv av makt och ekonomiska intressen som karakteriserar den globala arenan.
Men snart mÄste idrottsvÀrlden möta konsekvenserna och ta stÀllning för inte fortsÀtta stÀrka diktaturers stÀllning med sport som verktyg.
Elin Venholen Àr fristÄende centerpartistisk skribent pÄ Liberala NyhetsbyrÄn