Traditioner är traditioner. Men de förändras över tid. Den som tror något annat har varken läst eller förstått sin historia.
Därför är det relativa nykomlingar på midsommarbordet som är de mest eftertraktade varorna från svenskt jordbruk: färskpotatis och färska jordgubbar.
Potatisen är invandrad maträtt från 1800-talet som har ätit sig in i en tusenårig tradition av sommarsolståndets firande. En gång i tiden ansågs det vara fel att äta potatisen färsk. Den skulle ju växa till sig under jord för mesta möjliga mat. Jordgubbarna är något ännu mer modernt, ett 1900-talsfenomen. Potatisen klår alltså jordgubben, traditionsmässigt sett.
Vi kan nog låta bli att dansa små grodorna. Krisar det så kan nog många skippa både nubbe och sill. Inte heller grillkött, räkor, lax eller ägg går före färsk potatis och mogna jordgubbar. Inte heller rostade grönsaker, ostpaj, glass och rabarberpaj. Även om allt detta är smaskens.
Ett midsommarbord utan svensk färskpotatis och solmogna jordgubbar vore faktiskt en verklig kris. I fjol visade en undersökning att just svenskodlad potatis är det mest efterfrågade inför midsommarhelgen tillsammans med färska jordgubbar, likaledes från svensk jord.
Det behöver inte vara en smakmässig katastrof att nöja sig med importerad färskpotatis och utlandsodlade röda gubbar, men vi om vi kan välja så är det så vi prioriterar. De bär nu en tradition, knölarna och gubbarna. I Sverige trycker vi i oss ungefär 2 400 ton potatis – bara på midsommarafton.
I år handlar hushållen för en miljard kronor mer än ifjol till midsommar. Det är en våra stora jättefester. Bara jul- och påskveckan omsätter mer. Men kom också ihåg hur detta är möjligt.
Vädret spelar förstås stor roll för hur mycket det blir. Men skänk också en tanke till de proffs som fixar fram råvarorna, midsommar efter midsommar. Vi behöver dem.
Mellan 2020 och 2023 minskade antalet kommersiella potatisodlare från 1200 till cirka 950. Vi får allt färre men större gårdar som likväl kämpar med växande kostnader, konkurrens från import och de risker som kommer med klimatförändringar.
Antalet jordgubbsföretag har under samma tid, enligt Jordbruksverkets statistik, också minskat: från 320 till 284. För Södermanlands del är det från tolv företag till elva. Det kan tyckas som mindre förändringar, men trenderna går åt fel håll. Jordbrukarna i Sverige blir färre och allt äldre. Det är svårt att locka unga.
Den trenden måste vända. Att mat från Sverige föder fler är viktigt. Men det är inte bara för vår kris- och krigstida självförsörjning som en ökad matproduktion är värdefullt. Det är en grundpelare i det samhälle vi tror på och vill ha.
Glad midsommar!
Olof Jonmyren är politisk redaktör på centerpartistiska Södermanlands Nyheter. Texten publiceras även där