Kinas ekonomiska maskineri har lÀnge liknats vid en naturkraft som Àr omöjlig att stoppa. Samtidigt följs bÄde de inhemska och utlÀndska investeringarna i landet av ökad politisk och ekonomisk repression. Allt fler har dÀrför börjat stÀlla sig Ärhundradets frÄga: Har det ekonomiska undret börjat tappa sin glöd?
Det Àr Ätminstone en tendens som börjat skönjas inom det internationella nÀringslivet. Den kinesiska staten har Äterkommande saboterat investeringar i miljardklassen (TT 1/8). Investeringshindren har frÀmst riktats mot de större techbolagen som ser affÀrssamverkan över nationsgrÀnserna som en förutsÀttning för tillvÀxt och expansion. Nyligen beslutade Kina att förbjuda utlÀndska investeringar i den inhemska utbildningsbranschen, vilket gravt försvÄrat för de techbolag som ofta Àr noterade vid utlÀndska börser.
Tidigare i sommar genomförde kinesiska myndigheter, med hÀnvisning till konkurrenslagstiftningen, tillslag mot nÀthandelsbolaget Alibaba och konglomeratet Tencent. Den senare Àr bland annat via sitt dotterbolag Tencent Music en konkurrent till svenska Spotify. Alibaba tvingades betala rekordböter, medan Tencent tvingades ge upp exklusiva musikrÀttigheter. OmvÀrlden betraktar den senaste tidens repression som rent kontraproduktiv för den kinesiska ekonomin, eftersom det Àr techbolagen som driver ekonomin framÄt och in i framtiden. Den teknologiska kapplöpningen mellan Kina och USA Àr ett faktum, sÄ varför försvÄra för det kinesiska techundret?
För vÀstvÀrlden betraktas den politiska slutenheten som ogenomtÀnkt, men den Àr knappast i otakt med kommunistdiktaturens melodi. TvÀrtom har de repressiva besluten en logisk grund utifrÄn regimens andra huvudprioritering: kontroll. Hungern efter ekonomisk tillvÀxt vÀxer sig aldrig större Àn kommunistdiktaturens aptit för politisk kontroll över det utlÀndska Àgandet eller inhemska företag.
PÄ sÄ sÀtt har de senaste hÀndelserna synliggjort partisystemets svagaste punkt: det politiska godtycket. Till skillnad frÄn i en demokratisk rÀttsstat, dÀr den politiska och legala förutsÀgbarheten ofta Àr mycket hög, finns en inbyggd osÀkerhet i de auktoritÀra staternas nÀringsliv. För utlÀndska investerare Àr risken som förknippas med en direktinvestering i Kina helt beroende av vÀlvilja frÄn den styrande eliten. Det Àr en erfarenhet som kinesiska techjÀttar, men Àven svenska bolag som H&M, fÄtt lÀra sig den hÄrda vÀgen under de senaste Ären.
I dagens globaliserade vÀrld Àr de politiska förutsÀttningarna viktigare Àn nÄgonsin för att bolag ska vÄga verka och vÀxa. Det Àr en svÄrnavigerad verklighet för sÄvÀl inhemska som utlÀndska investerare.
Den teknologiska kapplöpningen mellan öst och vÀst har tagit fart pÄ allvar. Kina mÄ ha mÄnga briljanta entreprenörer, men chansen att nÄ framgÄng försvÄras avsevÀrt nÀr regimen gÄng pÄ gÄng sÀtter kÀppar i hjulet för nÀringslivet. För Kinas del kan det politiska systemfelet bli dess fall.
Linnea Hylén Àr fristÄende skribent.