Att Grillska gymnasiet och elevhälsan delar ut gratis kondomer till eleverna är ett riktigt bra initiativ.
Efter många års ökande kondomanvändande har det skett ett trendbrott bland unga, enligt RFSU:s årliga undersökning Kondomkollen.
Kondomanvändandet minskar samtidigt som Folkhälsomyndigheten visar att förekomsten av vissa könssjukdomar, som gonorré och syfilis, ökar.
Det finns ett samband. Kondomanvändande ger ett skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar. Men som gynekologen Helena Kopp Kallner säger i TV4 (18/2): ”När man är apkåt och ovan är tankarna på kondom inte där”
Kopp Kallner framhåller också att inställningen att ”vi litar på varandra” kan spela in. Det bör vi inte göra, säger gynekologen: "Det har ju bevisligen inte fungerat,” konstaterar hon.
Attityden till kondomanvändande kan förbättras i Sverige. Det har den exempelvis gjort i Finland. Där ser man, enligt Kopp Kallner, kondomanvändande som ett sätt att visa respekt för sig själv och sin partner.
För att förändra attityden spelar skolornas sexualundervisning stor roll. Men även tillgången till gratis kondomer. Därför är idén om ”månadens kondom” som delas ut till eleverna på Grillska gymnasiet utmärkt – i teorin.
Den här månaden gick det emellertid riktigt snett i praktiken. På informationslappar som satts upp i skolan om de kondomer med bubbelgumssmak som delas ut går det bland annat att läsa:
- ”Minns du när livet var enkelt, läxorna var jobbiga och bubbelgum var svaret på allt?”
- ”Smakar barndom. Skyddar framtiden.”
Kopplingen till barndomen har dock med all rätt fått flera elever att reagera negativt med omdömen som "högst olämpligt", "jättefel" och "äckligt".
Men från skolan verkar man fortfarande inte tycka att kopplingen till barndomen är något konstigt. "Jag tror att det handlar om lite hur man läser den," säger gymnasiets biträdande rektor till tidningen.
Man kan naturligtvis läsa på olika sätt. Och på något märkligt vis lät det troligen som en bra idé när innehållet till informationen spånades fram. Det är bara trist att det inte fanns någon som kunde upplysa om att kopplingen sex och barndom -- ens med de allra bästa intentionerna – inte är en bra idé. De ansvariga på Grillska bör därför erkänna att de hamnade snett och göra om informationen.
Samtidigt får man hoppas att skolans sexualundervisning är bättre i andra delar.
Exempelvis att man informerar eleverna om att kondomer är att visa respekt för sin partner och att de är det bästa sättet att förhindra smitta, men att de inte alltid är så effektiva som preventivmedel.
Kondomer är alltid bättre än inget skydd alls. Men utgår man från det så kallade ”Pearl index” som visar hur många kvinnor som blir gravida under ett år när de använder ett visst preventivmedel är inte kondomer särskilt säkra. Vid ”typisk” kondomanvändning blir 18 gravida, det vill säga nästan var femte kvinna. Vid perfekt användning i alla lägen, vilket nästan ingen klarar av, blir två kvinnor gravida.
Så vill de undvika graviditet finns det anledning för eleverna att fundera på om de inte ska dubbla upp. Det vill säga både använda kondom och en annan säkrare preventivmedelsmetod som passar dem och deras livsstil.
Under tiden är det dock alldeles utmärkt att de tar för sig av de gratis kondomer som finns på skolan.