Det är troligen inte så många som känner till att Eskilstuna kommun har en egen kemikalieplan – ännu färre lär ha läst den. Men planen, som inleds med orden: Eskilstuna kommun är en av Sveriges ekokommuner och klimatkommuner med högt ställda miljömål. Eskilstuna kommun vill bidra till att nå det nationella miljökvalitetsmålet ”Giftfri miljö,” är ändå intressant läsning.
Kemikalieplanen har tre övergripande inriktningsmål:
- Den totala mängden särskilt farliga kemikalier ska minska
- Exponeringen för farliga kemikalier ska minska
- Medvetenhet om kemikalier och dess risker ska öka hos såväl kommunanställda och förtroendevalda som kommuninvånare och brukare
Innan man ifrågasätter om politiker och tjänstemän själva känner till sin plan behövs det ett förtydligande. Kemikalieplanen har främst fokus på kommunens egen verksamhet och kemikaliehantering. Det kan alltså handla om att man ställer krav i upphandlingar eller köper in och använder så ofarliga produkter som möjligt.
Det är förklaringen till att ingen verkar ha tagit hänsyn till planen när kommunen valde att sälja mark till Senior Materials, trots att både kemikaliefrågor och markförsäljning sorteras in under kommunledningskontorets ansvar.
Det tycks till och med ha varit en medveten strategi att inte undersöka Senior Materials verksamhet närmare innan kommunen sålde mark till företaget.
I kommunen är det fastighets- och miljödirektör Kristina Birath som både håller i kommunens markförsäljningar och strategiska miljöarbete. I en artikel om Senior Materials etablering i Eskilstuna (DS 28/8-24) säger hon: ”När vi säljer mark tittar vi på hur mycket jobb det genererar. Det är en väldigt viktig fråga för Eskilstuna. Men vi har inte frågat exakt hur processen går till eller vilka ämnen som används. Det har inte varit en förutsättning när vi sålt marken.”
Så när kommunen aktivt jobbar med att minska sin egen användning av farliga kemikalier blundar de samtidigt för vilka kemikalier företag som vill etablera sig i staden kommer att använda – så länge företagen säger sig kunna generera tillräckligt många jobb.
I fallet Senior Materials går denna strategi att sammanfatta med ett citat från bibeln: "Ni blinda ledare, som silar mygg men sväljer kameler!"
För det hade inte varit svårt att kontrollera hur Seniors tillverkning går till. Att det skulle behövas stora mängder av den totalförbjudna kemikalien metylenklorid.
Den svarta fläck som Seniors verksamhet satt på Eskilstunas varumärke som eko- och klimatkommun är svår att få bort – hur mycket grön färg kommunen än använder för att försöka måla över den.
På ett område har kommunen dock lyckats över all förväntan. Medvetenheten om kemikalier och dess risker har ökat i alla hörn och kanter av kommunen. I stadshuset kan man därför bocka av det tredje målet i kemikalieplanen.