Därför behövs krisövningarna i Eskilstuna

Vikten av förberedelse och övning kan inte nog understrykas för att man ska kunna klara en kris. Under krisen behövs även tydlig kommunikation och ansvarstagande. Klarar man inte det riskerar man en utdragen förtroendekris.

Hur agerar man när många elever behöver akutvård? Det var en del av övningen i pågående dödligt våld på S:t Eskils gymnasium i torsdags.

Hur agerar man när många elever behöver akutvård? Det var en del av övningen i pågående dödligt våld på S:t Eskils gymnasium i torsdags.

Foto: Joakim Serrander

Ledare2025-03-30 18:12
Detta är en ledare. Strengnäs Tidning är en liberal tidning.

I torsdags fick personer från polis, räddningstjänst, ambulans, kommunen och skolan öva det som på torrt polisspråk kallas pågående dödligt våld. För oss andra ett fingerat skolattentat på S:t Eskils gymnasium. 

För att man ska kunna hitta sprickorna i organisationerna och i samarbetet mellan aktörerna behöver man hamna så nära verkligheten som möjligt när man övar. Torsdagens övning inleddes därför med höga smällar från skjutvapen. Skriken från skottskadade och rädda människor ekade inifrån S:t Eskils.

Våra hjärnor är programmerade att reagera på det som de uppfattar som hot. En realistisk övning gör därför att nästan alla medverkande får ett ordentligt adrenalinpåslag – trots att de egentligen vet att det är en övning. För vissa blir det till och med svårt att sluta när den upphör. De ska bara...

Det är just realismen och adrenalinpåslaget som gör de här övningarna så värdefulla. Att man övat på ett skolattentat kan kännas ödesdigert efter dådet i Örebro. Men övningen behöver inte betyda att det finns en ökad risk. Det betyder bara att man är bättre förberedd – om det otänkbara skulle inträffa. 

Kunskaperna som den här övningen ger kan även användas i andra sammanhang, när blåljusverksamheter, elever, skolan och kommunen behöver samverka. I juni 2023 utbröt exempelvis ett stort slagsmål mellan skolelever på Munktellområdet. Några elever var beväpnade med kniv och elever som knivskurits fick föras till sjukhus.

undefined
Även om alla vet att det är en övning får nästan alla ett ordentligt adrenalinpåslag. Bild från polisens jätteövning vid Faktoriet i maj 2024.

När krisen inträffar finns det i bästa fall redan en grundläggande plan för hur man ska agera och vem som ska göra vad. I själva krisens natur finns dock en inbyggd osäkerhet. Inget går någonsin riktigt som man tänkt sig. Har man förberett sig och övat blir det även enklare att parera för det oväntade. 

Men det kräver naturligtvis att man tänkt igenom olika krisscenarier, stora som små. För det är långt ifrån alla kriser som innefattar någon form av brott. En kris utlöses inte sällan för att man varken är förberedd eller tar situationen på tillräckligt stort allvar.

Förra sommaren avslöjade tidningen Dagens Arbete att Senior Materials fått dispens att släppa ut stora mängder av den förbjudna kemikalien metylenklorid. Oron spred sig snabbt bland Eskilstunaborna. Frågorna var många och svaren var få. Förtroendekrisen var ett faktum. 

Men varken Senior eller Eskilstuna kommun var förberedda att hantera den. 

undefined
Oroliga Eskilstunabor har demonstrerat mot Senior Materials utsläpp av metylenklorid flera gånger.

Senior har fortfarande inte börjat krishantera. Kommunen kom så småningom i gång genom att publicera information på sin webbsida. Informationen i sig är utmärkt, men det var för lite och för sent.

Ett sätt att mäta hur väl en kris har hanterats är att ställa frågan om stormen har bedarrat genom att förtroendet och tryggheten bland dem som berörs har återupprättats. I fallet Senior är svaret ett rungande nej. Oron är fortfarande stor bland många och den tycks sprida sig till nya grupper. Vi ser en ökande oro bland företag när det gäller hur utsläppen kan påverka viljan att investera och satsa i Eskilstuna, skrev exempelvis nyligen flera företagare i en debattartikel.

Dålig krishantering kostar helt enkelt. För kommunen i form av bristande förtroende och för Eskilstuna i form av förlorade möjligheter. Men även Senior får betala i form av ett varumärke som skjutits i sank. Skadan som uppstått för Senior är svår att värdera, men den är omfattande och bör räknas i miljontals kronor. 

undefined
En namninsamling mot Senior Materials utsläpp har hittills fått drygt 20 000 underskrifter.

Krisförberedelse kan se olika ut. Ibland handlar det om fysiska övningar som får adrenalinet att pumpa. Men oftare handlar det om planer för hur man ska kunna kommunicera så att man ska nå fram till dem som berörs. Det ska märkas att talespersonerna tar ansvar för den uppkomna situationen. De ska också kunna berätta om vad som kommer att hända och hur verksamheten ska förändras så att riskerna minimeras i framtiden. 

Det låter inte så svårt. Det är det. Det är därför man behöver vara förberedd.