När Saga Westlund tog över föräldrarnas hus i Vårdinge utanför Gnesta för drygt 40 år sedan fick hon också en del bohag på köpet. Bland annat ingick hennes morfar Johan Pontus Granbergs negativsamling i form av gamla glasplåtar.
‒Han var son till Skottvångs sista gruvfogde, Erik Mattias Granberg och han kom att utvecklas till en flitig amatörfotograf, berättar Saga Westlund.
Hon fick kontakt med Gunnar Nygren, som är engagerad i gruvföreningens museigrupp och det är han som kopierat bilderna. Totalt rör det sig om 160 glasplåtar som Johan Pontus Granberg, oftast kallad JP, lämnade efter sig.
‒Min morfar gick i sin fars fotspår och utbildade sig också till bergsingenjör. 1917 köpte han kameran, en tysk Maximar 207, med format 9x12 som han tog de här bilderna med.
Med hjälp av en Hasselbladare har Gunnar Nygren fotograferat av glasplåtarna på ett ljusbord, för att därefter bearbeta dem digitalt innan de skickats för kopiering. Resultatet är häpnadsväckande. Fotografierna, som nu pryder ett av gruvmuseets utställningsrum, är knivskarpa, välexponerade och skickligt komponerade. Några av dem är sinnrikt tagna med fiffig självutlösare.
‒Det är fascinerande att bilderna är så himla bra. De är ändå hundra år gamla och ändå så detaljrika, säger Gunnar Nygren.
Till utställningen, som pågår under hela sommaren, har Saga Westlund och Gunnar Nygren valt ut 40 motiv från en tid som spänner mellan 1917–1930. Fotografierna skildrar främst Johan Pontus Granberg och hans sex syskons liv.
‒Jag tycker att bilderna är jätteintressanta och Gunnar har gjort ett fantastiskt jobb med dem, säger Saga Westlund.
Här finns också fotografier med livskaraten Anna Jansson, som JP fick två barn tillsammans med och autentiska skildringar av livet i ett gruvsamhälle.
‒Bilderna visar på ett tydligt sätt hur villkoren i arbetslivet var förr. Det är unga barn och gamla slitna gubbar som hjälper till med malmvaskning. Det får en att tänka på hur mycket som förändrats i Sverige på relativt kort tid, säger Gunnar Nygren.
Johan Pontus Granberg blev själv gruvfogde och hade tjänster i såväl Sverige som utomlands. 1920 fick kameran följa med till arbetet vid Nybergets gruvor i Stora Skedevi i Dalarna. Därefter lockade nya utmaningar om att leda gruvprospektering i Finska Karelen. Efter några år tog saga Westlunds morfar Svenska Amerikalinjen till Halifax i Kanada för att jobba i en av Ontarios guldgruvor.
‒Morfar JP gick bort 1967 och jag minns honom väl. Han var lite snål mot sig själv, men när han köpte någonting så skulle det alltid vara kvalitet. Han var väldigt noggrann av sig och det tycker jag syns på hans fotografier, säger Saga Westlund.