Han förädlar äpplen med eftertraktad finess

På fredag får Systembolaget smakfullt tillskott i sortimentet. Sju sorters hantverkscider, tillverkade på Hornudden strax norr om Strängnäs, kommer då att finnas i välsorterade butiker och i beställningssortimentet.– Nu håller vi tummarna. Säljer de här bra så vill de säkert ha ännu mer till våren, säger cidermakaren Johan Sjöstedt.

Johan Sjöstedts cider är tillverkad av 100 procent äpple.

Johan Sjöstedts cider är tillverkad av 100 procent äpple.

Foto:

Övrigt2018-04-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I våras tog Johan Sjöstedt med sig sina egentillverkade cidersorter till Stockholm för att presentera dem för det statliga rusdrycksmonopolet. Det var något som uppenbarligen föll Systembolagets testare och inköpare i smaken. Efter några månaders tystnad fick cidermakaren på Hornudden reda på att de ville sälja hans produkter.

– Jag hade med sju sorter och de ville ha allesammans. Det var ett häftigt och lite överraskande besked. Jag hade hoppats på att de skulle gilla en eller ett par av dem, men som tur var trodde jag fel, säger Johan Sjöstedt.

I somras knep Johan Sjöstedt åtta medaljer när SM i hantverkscider avgjordes. På senare tid har han lanserat sina drycker på olika mässor i Stockholmstrakten och i söndags höll han provsmakning av de nu bolagsaktuella sorterna hemma på Hornudden.

Vad är det för typ av cider du gör?

– De är torra hela bunten och de ska inte blandas ihop med det som kallas cider i Sverige, som själva verket är mer av en alkoläsk. De som förväntar sig en Kopparberg kommer att bli besvikna.

Johan Sjöstedts företag, Pomologik i Mälardalen, framställer cider på samma sätt som vin tillverkas.

– Vi skördar, pressar frukten och låter det jäsa innan vi tappar upp det på flaska. Vi använder en råvara från en årgång. Vår cider kan liknas med ett naturvin.

De stora spelarna på torr cider har traditionellt sett varit länder som Storbritannien, Frankrike och Spanien. I Sverige har intresset för den eleganta drycken tagit fart på senare år. Enligt Johan Sjöstedt betraktar experter Sverige och Japan som två spännande och framtida cidernationer.

– Vi har en klen tradition av hantverkscider, det gör att vi i princip kan göra vad som helst. Det händer massor inom svensk ciderutveckling just nu. I slutändan får svenska folket bestämma vad som är en bra cider.

Hur ska en bra cider smaka?

– Om vi bortser från alkoläsk, som innehåller socker och smakämnen, så tycker jag att det är ett öppet spelfält. Jag tycker så klart att en bra cider ska innehålla 100 procent svenska äpplen.

Hur ser kundgruppen ut?

– Enkelt beskrivet är vår cider nog mer för kunder som gillar vin.

Den första leveransen, som bland annat består av ett par Sörmlandstitlar, en rosévariant och en dessertflirtande iscider, har en begränsad upplaga på upp till 800 flaskor per sort. Hur försäljningen kommer att gå vågar Johan Sjöstedt inte gissa, men han hoppas så klart på succé.

– Rosé är alltid poppis och säljer de här bra så vill de säkert ha mer framåt våren, säger cidermakaren.