I sin replik till vår insändare ställer Fredrik Kämpfe, branschchef på Transportföretagen Flyg, frågan: "Är folkviljan verkligen att stänga ner flyget eller att reducera möjligheterna att resa effektivt över långa sträckor?"
Det var inte insändarens poäng; vi lyfte i stället den orimliga klimatorättvisan där de en procent rikaste i Sverige står för mer utsläpp än de 50 procent fattigaste. Vi använde Bromma flygplats som exempel för att tydliggöra den sittande regeringens prioriteringar – där 90 procent av flygningarna till och från Bromma sker med privatjet, en exklusivitet för de mest bemedlade.
Att flyget inte betalar någon skatt förstärker denna orättvisa, då det är de som har råd att flyga som också slipper ta sitt ansvar för de klimatpåverkande utsläpp de orsakar.
Kämpfe talar om flygets potential att minska utsläpp genom innovation och hållbara bränslen, men för att omställningen ska accelerera – vilket han också lyfter fram som önskvärt – krävs politiska beslut som är trovärdiga för alla. Risken med beslut som det kring Bromma är att tilliten till politiken vittrar. När vi ser att de rikaste får privilegier och undgår ansvar, riskerar vi att förlora förtroendet för en rättvis omställning.
I över 30 år har svenska folket efterfrågat en större handlingskraft inom miljö- och klimatfrågor. Vill vi rädda demokratin är det dags att vi börjar agera!